Olanda ar putea trimite un sistem de rachete Patriot în Ucraina

Sisteme Patriot
Sisteme Patriot

Prim-ministrul olandez Mark Rutte, aflat în vizită la Washington, a declarat marţi că ţara sa ia în considerare trimiterea unui sistem de rachete Patriot în Ucraina, o măsură ce ar consolida apărarea aeriană a Kievului şi ar ajuta la respingerea atacurilor ruseşti, relatează The New York Times.

Atacul rusesc asupra oraşului Dnipro, care a ucis zeci de persoane într-un bloc de locuinţe, a întărit “hotărârea noastră de a rămâne alături de Ucraina”, a declarat premierul Mark Rutte la începutul întrevederii sale din Biroul Oval cu preşedintele Joe Biden.

“Avem intenţia de a ne alătura la ceea ce faceţi împreună cu Germania în ceea ce priveşte proiectul Patriot, deci la sistemul de apărare aeriană”, i-a spus Mark Rutte lui Joe Biden. “Cred că este important să ne alăturăm acestui proiect şi am discutat despre asta chiar în această dimineaţă cu Olaf Scholz” (cancelarul german – n.r.), a declarat premierul Olandei.

Nu este clar, notează NYT, dacă olandezii s-au angajat în mod oficial să trimită sistemul Patriot în Ucraina, dar ulterior preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că este recunoscător Olandei pentru “intenţia de a furniza sistemul Patriot”.

Pentagonul şi Casa Albă nu au spus dacă este vorba despre un angajament ferm, deşi un oficial al administraţiei a declarat că se aşteaptă o decizie oficială în acest sens.

Ministerul olandez de Externe nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Mark Rutte a venit în vizită la Washington în condiţiile în care preşedintele Biden încearcă să închege o serie de alianţe globale cruciale care să poată ajuta la contracararea Rusiei şi Chinei.

Vineri, prim-ministrul japonez Fumio Kishida s-a întâlnit cu Joe Biden la Washington, iar cei doi lideri au promis să colaboreze pentru a întări poziţia militară a Japoniei şi au denunţat invazia rusă din Ucraina. Biden a încercat, de asemenea, să îi convingă pe olandezi şi pe japonezi să se ralieze eforturilor americane de a limita accesul Chinei la semiconductori ce ar putea spori performanţa tehnologiilor militare.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ajutor ucraina mark rutte rachete patriot ucraina razboi ucraina
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes