Omicron în România – Şefa Centrului pentru Supravegherea Bolilor: Suntem pe o pantă ascendentă. Scenariile posibile

Medicul Adriana Pistol, șefa Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, a declarat miercuri că este posibil ca maximul din valul anterior al pandemiei să fie atins mult mai repede în situaţia prezentă, în 31 zile faţă de 52 de zile, cât a durat pentru valul anterior.

”Primul val cu tulpina clasică a intrat cu tulpina alfa, am avut o perioadă de linişte până când în vară a intrat tulpina Delta, cu severitate crescută. Previziunile noastre arată că este posibil ca maximul atins în valul anterior să fie atins mult mai repede în situaţia prezentă, în 31 zile faţă de 52 de zile cât a durat pentru valul anterior. Nu înseamnă că vom avea 25 de mii de cazuri, pot fi mai multe. Dorim să arătăm panta ascendentă cu creşterea numărului de cazuri dată fiind posibilă având în vedere vulnerabilităţile de mai devreme”, a decarat Pistol.

Scenarii posibile

Pistol a enunţat trei scenarii posibile, cel mai optimist, unul mediu şi unul mai pesimist:

Primul scenariu se referă la o rată de creştere de 10% zilnic care pleacă de la o transmibilitate mai mare a Omicton faţă de delta, dar cu o rată mai mică de spitalizare, de 5 la sută.

Al doilea scenariu pleacă de la rata de creştere de la 6 la sută cu o nevoie de spitalizare de 20 la sută si 10 la sută în ATI.

Al treielea vizează un număr cazuri zilnic care creşte cu 10 la sută, număr de spitalizări de peste 20 la sută şi o rată de peste 10 la sută – 12,5 la sută care ar necesita internare în ATI.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

adriana pistolmaximul panemieiomicron in romania
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes