Omicron în SUA: Trei sferturi dintre cazurile de infectare sunt cu varianta Omicron

Primul deces asociat variantei Omicron a fost înregistrat luni în Texas, în condițiile în care această variantă a coronavirusului reprezintă mai mult de 73% din totalul noilor cazuri de Covid-19 din Statele Unite.

În SUA, varianta a depăşit Delta ca tulpină dominantă a coronavirusului.

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) a anunţat luni că, până vineri, mai mult de 73% dintre noile cazuri de Covid-19 din ţară erau cauzate de Omicron.

La scurt timp, oficialii sanitari din Texas au anunţat ceea ce e considerat primul deces asociat Omicron în SUA. Departamentul de Sănătate Publică din districtul Harris a transmis că un bărbat nevaccinat în vârstă de peste 50 de ani a murit după ce a contractat coronavirusului a doua oară. El avea şi alte probleme de sănătate.

La finalul săptămânii încheiate pe 18 decembrie, CDC a spus că, potrivit datelor, incidenţa variantei Delta a scăzut sub 26%. Delta era varianta dominantă în Statele Unite începând cu luna iulie.

În anumite părţi ale SUA, varianta Omicron reprezintă mai mult de 90% din noile cazuri, inclusiv în New York şi New Jersey, în părţi din Midwest, sud şi în Pacific Northwest.

„Creşterea semnificativă a cazurilor Omicron era aşteptată şi este similară cu ceea ce vedem în lume”, a transmis CDC. Viteza de răspândire a Omicron a suprins însă experţii. „Această rată este impresionantă chiar şi pentru mine”, a spus Bill Hanage, epidemiolog la Harvard T.H. Chan School of Public Health. Varianta este „uimitor de rapidă”.

Dr. Paul Offit, expert în vaccinuri la Children’s Hospital din Philadelphia, a spus: „Este incredibil cât de rapid se răspândeşte”.

Nu este cert dacă forma de boală dată de tulpină este mai puţin gravă decât cea cauzată de alte tulpini. Primele date sugerează că ar fi vorba despre o formă uşoară de Covid-19, dar Hanage a spus că asta nu înseamnă neapărat că oamenii pot sta liniştiţi. Capacitatea variantei de a evita apărarea imunitară a organismului şi transmiterea ei rapidă sunt îngrijorătoare.

Washington, Oregon, Idaho şi Alaska reprezintă regiunea în care au fost detectate cele mai multe cazuri de Covid-19 asociate Omicron.

Varianta a fost descoperită în Africa de Sud în luna noiembrie, iar primul caz asociat ei din Statele Unite a fost raportat pe 1 decembrie.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

infectari omicron omicron sua
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes