Eveniment Recomandate

OMS nu recomandă utilizarea Redemsivir în tratamentul Covid-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă să nu se administreze remdesivir bolnavilor de Covid-19 internaţi la spital, deoarece acest medicament antiviral nu evită nici morţile şi nici nu este eficient împotriva formelor grave de Covid-19, relatează AFP.

”Medicamentul antiviral Redemsivir nu este recomandat pacienţilor internaţi la spital cu Covid-19, indiferent de gradul gravităţii bolii acestora, pentru că nu există nicio probă, în prezent, care să arate că el ameliorează supravieţuirea ori că permite evitarea ventilării artificiale”, anunţă vineri într-un comunicat OMS.

De remarcat că Uniunea Europeană a comandat peste 500.000 de doze în valoare de 1 miliard de euro, luna trecută.

Organizaţia a luat această decizie în urma avizului panelului său de experţi – ale cărui concluzii sunt publicate în revista medicală BMJ. Aceşti experţi subliniază ”posibilitatea unor importante efecte secundare” ale acestui medicament, dar şi ”preţul său relativ important şi implicaţiile logistice”, întrucât el este ”necesar să fie administrat intravenos”.

Dezvoltat iniţial împotriva febrei hemoragice Ebola, Redemsivirul este vândut de către laboratorul Gilead sub numele comercial Veklury. El a devenit la 3 iulie primul medicament împotriva Covid-19 care a primit o autorizaţie de punere condiţionată pe piaţa europeană.

Cu toate acestea, el suscită mai mult entuziasm în America de Nord decât pe Bătrânul Continent.

În Franţa, Înalta Autoritate de Sănătate (HAS) a stabilit că interesul medicamentului – sau ”serviciul medical făcut” – este ”slab”. De asemenea, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat la 2 octombrie că va studia semnalări potrivit cărora ”probleme renale acute” ar putea avea legătură cu administrarea Redemsivir.

Studii clinice

Experţii OMS şi-au bazat concluziile pe analiza a patru teste clinice internaţionale care compară eficienţa a diverse tratamente şi care au inclus 7.000 de pacienţispitalizaţi cu Covid-19.

Un studiu făcut public la jumătatea lui octombrie şi efectuat în peste 30 de ţări, cu susţinerea OMS, conchidea că redemsivirul nu şi-a dovedit beneficiile în privinţa reducerii mortalităţii.

Potrivit unui studiu publicat la sfârşitul lui mai în revista americană New England Journal of Medicine, el reduce – uşor – durata restabilirii bolnavilor de covid-19 spitalizaţi – de la 15 la 11 zile în medie.

Experţii OMS subliniază că nu se poate spune, în acest stadiu, că Redemsivir nu are niciun beneficiu.

Însă faptul că eficienţa sa nu a fost dovedită şi posibilele inconveniente – posibile efecte secundare şi preţul – i-a determinatsă nu-l recomande.

La sfârşitul lui octombrie, Gilead anunţa că Redemsivirul i-a adus deja 900 de milioane de dolari în trimestrul trei.

Alte știri de interes

Legea care aduce modificări Codului penal, promulgată de Klaus Iohannis

Saghin Cristian

De Ziua Sfântului Andrei, Crucea de pe Caraiman va fi resfințită

Mihnea Tudor

Povestea reală a unui medic vindecat cu greu de Covid: Toate spitalele sunt pline. Despre angajaţii din sistem: Unul câte unul vor cădea

Gloria Pascu

Un bărbat a murit după ce s-a împuşcat, într-un poligon

Mihnea Tudor

Țara nu arde cel mai bine atunci când babele se piaptănă, ci atunci când gâștele se îndoapă singure

Gabriela Ibens

Argentina ține trei zile de doliu naţional, după ce Maradona a murit

Mihnea Tudor

Diego Maradona a murit

Mihnea Tudor

Iohannis reacție după sesizarea depusă de PSD la CNA împotriva sa

Mihnea Tudor

Poveste terifiantă a soţiei unui pompier decedat în urma infecţiei cu COVID-19, care acuză de neglijenţă personalul medical: ”Durerea e mare. Lipsă de respect”

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »