OPINIE – Pe cine ajută ruperea USR. Marele pericol din 2024

Marele câştigător al rupturii USR – REPER va fi PNL. Partidele conduse de Cătălin Drulă şi Dacian Cioloş îşi vor mânca reciproc voturile, în timp ce liberalii vor rămâne principala forţă a dreptei. Iar un PSD rămas în zona lui 35% ar mai fi singura condiţie pentru ca relaţia de dependenţă dintre PSD şi PNL să se întrupeze într-o nouă guvernare comună 2024-2028, cu USR izolat în opoziţie alături de AUR (la fel ca azi) şi cu REPER la limita dintre supravieţuire şi irelevanţă.

Divorţul dintre Cioloş şi USR va fi şi un test al adevărul politic. Vom afla, în sfârşit, câte susţinere populară are Dacian Cioloş în mod direct. La alegerile parlamentare din 2016, Cioloş n-a candidat pe listele PNL, dar a fost propunerea de premier a partidului fluturată în campania electorală. Nu vom şti niciodată câte procente ar fi obţinut PNL fără poza lui Cioloş. La alegerile europarlamentare din 2019, Cioloş şi-a dus partidul (PLUS) într-o alianţă cu USR. Nu vom şti niciodată cât ar fi obţinut PLUS candidând separat. Ar fi trecut pragul electoral de 5%? La alegerile parlamentare din 2020, PLUS a candidat din nou pe o listă comună cu USR. Întrebarea rămâne: ar fi trecut PLUS pragul electoral? În 2024, în cazul în care REPER va candida separat, vom afla răspunsul: cât a însemnat Dacian Cioloş pentru USR? Şi cât înseamnă pentru români.

În realitate, dincolo de vorbele frumoase, relaţia dintre USR şi Dacian Cioloş a fost o căsătorie din interes politic. Dan Barna a oferit foarte multe locuri eligibile la negocierile cu PLUS pentru a fi sigur că, în final, USR obţine peste 10%, pragul atins de Nicuşor Dan în 2016 cu un partid format de la zero. De cealaltă parte, Dacian Cioloş avea tot interesul să meargă în alianţă cu USR pentru a fi sigur că partidul său intră în Parlamentul European şi în Parlamentul României. Dacian Cioloş a profitat de slăbiciunea lui Barna şi a luat pielea de pe el la negocieri. Totuşi, Cioloş ar trebui să se întrebe: de ce în noul proiect l-au urmat doar patru apropiaţi din Parlamentul European şi, probabil, vor mai fi încă patru-cinci din Parlamentul naţional? În condiţiile în care a propulsat aproape 20 de parlamentari în legislativ. Dacă toţi i-ar fi fost loiali lui Dacian Cioloş, PLUS ar fi avut astăzi grupuri separate şi în Senat, şi în Camera Deputaţilor.

Ridicolă şi reacţia teamBarna (rebotezată teamDrulă) la demisia lui Cioloş. Cu toate păcatele sale, Dacian Cioloş rămâne unul dintre puţinii politicieni români cu influenţă la Bruxelles. Valul de bucurie te-ar fi făcut să crezi că USR e la 40% şi nu se împiedică de plecarea unui membru obscur. În realitate, USR a coborât sub 10%, deşi, ca principală forţă de opoziţie la un guvern format din partidele care au condus România în ultimii 30 de ani, USR ar fi trebuit să urce de la lună la lună în preferinţele românilor. Pentru un partid de opoziţie, facturile la energie, preţul carburantului, inflaţia, ratele la bănci, pe scurt, traiul tot mai greu, ar fi fost un cadou nesperat. Paradoxal, tot USR decontează în sondaje, iar PSD şi PNL par neatinse de erodarea guvernării.

USR trece prin cel mai greu moment din scurta sa viaţă politică. Spre deosebire de anii trecuţi, când se afla tot în opoziţie, USR nu mai are perspectiva guvernării. PSD, PNL şi UDMR vor face tot posibilul să rămână în aceeaşi formulă şi din 2024 încolo. Încă o legislatură în opoziţie va condamna USR mai întâi la irelevanţă, apoi la dispariţie. Indiferent dacă va obţine la următoarele alegeri 10-12-15-17%, tot va fi prea puţin dacă partidul va rata guvernarea. USR are două opţiuni: fie ajunge la putere în 2024, fie dispare de pe scena politică. Dar cum să ajungă la putere dacă partidul e măcinat de conflicte interne nesfârşite, de orgolii cel puţin duble faţă de scorul electoral şi de glumiţe infantile în loc de soluţii?

În egală măsură, ”teamCioloş” şi „teamDrulă” vor fi groparii valului reformist peste doi ani. Cu un USR subnutrit şi un REPER invizibil, confruntarea din 2024 va fi între mastodontul PSD-PNL-UDMR şi curentul naţionalist-populist. Bun venit în anul 2000!

Sebastian Zachmann, pentru news.ro

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

guvernare comuna pericol 2024 ruperea usr
redactia

Alte stiri de interes