OPINIE – Trei argumente în favoarea ideii că PSD ar prefera Energia, în locul Apărării

OPINIE - Trei argumente în favoarea ideii că PSD ar prefera Energia, în locul Apărării
OPINIE - Trei argumente în favoarea ideii că PSD ar prefera Energia, în locul Apărării

Social-democraţii au pus tunurile şi mai tare pe ministrul Energiei, după ce luni Vasile Dîncu a demisionat, ceea ce ar putea întări ipoteza potrivit căreia PSD şi-ar dori de fapt un schimb de ministere: să dea Apărarea pe Energie. Varianta stă în picioare, dacă ţinem cont că social-democraţii duc o campanie de impunere a propriilor măsuri: reglementarea pieţei energiei de la 1 ianuarie 2023 şi renegocierea legii decarbonării, la Bruxelles.

Autor: Alina Manolache, realizator Profit News, via news.ro

Întrebat dacă PSD ar ceda Ministerul Apărării, Marcel Ciolacu nu a negat. A spus că „orice este posibil în politică.” În schimb, şeful PSD a infirmat ipoteza potrivit căreia PSD cere la schimb demiterea unui ministru PNL, cel mai probabil a lui Virgil Popescu.

„Eu trocuri că îl vreau afară pe nu ştiu care, pentru că nu ştiu care a fost dat … cred că sunt lucruri … Nu sunt un fan al domnului ministru de la Energie, acest lucru vi-l pot spune cu toată tăria.”, a răspuns Marcel Ciolacu.

Dincolo de declaraţiile oficiale, o înşiruire de decizii ale PSD duc spre un astfel de scenariu. PSD nu se grăbeşte să facă o nouă nominalizare în locul lui Vasile Dîncu. Ba mai mult, cere o şedinţă a Coaliţiei înainte de a lua decizia în partid, deşi normal ar fi invers. Mai întâi PSD ar trebui să facă o propunere de înlocuitor pentru Vasile Dîncu, apoi să ceară aprobarea Coaliţiei. Ceea ar putea însemna că, în şedinţa Coaliţiei, PSD ar putea propune un schimb de ministere şi doar dacă PNL s-ar opune, social-democraţii ar trece la următorul pas, nominalizarea unui nou ministru al Apărării. 

Un alt argument este tirul de critici la adresa ministrului Energiei, inclusiv în ziua în care Vasile Dîncu a demisionat.

„Îmi doresc şi eu, ca şi dumneavoastră, să am parte de o propunere a domnului ministru al Energiei şi să o discutăm cu toţii, pentru că politica în energie de obicei o face ministrul Energiei. Mi-aş dori şi eu să citesc o propunere din partea ministrului Energiei.”, a subliniat preşedintele PSD.

În plus, PSD vrea să-şi impună politicile în domeniu, peste capul liberalilor.  Insistă ca piaţa de energie să fie reglementată şi să fie stabilit un preţ fix. În plus, îi trimit pe premierul Nicolae Ciucă şi pe ministrul Energiei, la Bruxelles, să renegocieze legea decarbonării, iar minele şi termocentralele de cărbune să nu fie închise. Altfel, nu exclud să îi ceară demisia lui Virgil Popescu.

„Atât timp cât asupra acestei chestiuni nu a venit cu nişte concluzii clare şi încă în legea decarbonării sunt două Grupuri care sunt prevăzute a fi închise până la sfârşitul anului, credem că trebuie să se ducă să-şi facă foarte repede treaba la Bruxelles şi în funcţie de ce rezultate obţine acolo să avem şi această discuţie.”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea.

Virgil Popescu are, însă, susţinere puternică, inclusiv de la Cotroceni, spun surse liberale.

O altă variantă vehiculată ar fi ca PSD să ceară Internele. Ministrul Lucian Bode a fost, de altfel, şi el vizat de criticile liderilor social-democraţi. În plus, poziţia sa e vulnerabilizată de scandalul din jurul lucrării de doctorat şi de licitaţia în urma căreia ministerul a cumpărat BMW-uri. Această ipoteză este însă mult mai puţin probabilă. În primul rând pentru că Lucian Bode este foarte puternic în PNL, fiind secretarul general al partidului. În al doilea rând, pentru că s-ar deschide cutia Pandorei şi PNL ar putea fi interesat de Ministerul Transporturilor, condus de vicepremierul şi prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu şi deţinut anterior de Bode. În al treilea rând, pentru că liberalii ar putea invoca faptul că este total inoportun acum să fie schimbat ministrul care gestionează aderarea României la spaţiul Schengen.

Potrivit surselor din partid, liberalii nu sunt deschişi la un troc. De altfel, au somat oficial PSD să vină cât mai repede cu o propunere de ministru al Apărării.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

redactia

Alte stiri de interes