International

Opozantul belarus Maxim Znak, un membru al Consiliului de Coordonare al opoziţiei, arestat de bărbaţi ”mascaţi” în civil

Avocatul Maxim Znak, unul dintre ultimii doi membri ai Consiliului de Coordonare a opoziţiei încă liberi şi aflaţi în Belarus, a fost arestat miercuri de către bărbaţi mascaţi, a anunţat anturajul său, relatează AFP, citată de news.ro.

”Maxim Znak a venit a birou pentru a participa la o videoconferinţă, însă el nu a mai putut să ajungă la ea. A putut să trimită un cuvânt, «mascaţi»”, a anunţat serviciul de presă al gruppării sale de opoziţie pe canalul mesageriei Telegram, pe care a publicat o imagine în care avocatul este escortat de bărbaţi mascaţi, în civil.

Juristul, în vârstă de 39 de ani, este unul dintre cei şapte membri ai Consiliului de Coordonare, format în vederea unei tranziţiii în Belarus şi plecării de la putere a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Maxim Znak şi laureata Nobelului pentru Literatură Svetlana Alexievici erau ultimii lideri din acest grup care se aflau în libertate şi în Belarus, ceilalţi fiind fie arestaţi, fie în exil.

Arestarea avocatului internvine la exact o lună de la alegerile prezidenţiale care au declanşat o contestare fără precedent în ţară, care denunţă drept frauduloasă realegerea lui Lukaşenko, aflat la putere din 1994, şi înfrângerea Svetlanei Tihanovskaia, o novice în politică.

În pofida reprimării, iniţial violente, a manifestanţilor şi unor presiuni asupra celor mai vizibili opozanţi, strada continuă să se mobilizeze, iar peste 100.000 de oameni se strâng duminica numai la Minsk.

Poliia şi serviciile speciale (KGB) nu au confirmat arestarea lui maxim Znak, însă scenariul dispariţiei sale seamănă celui trăit de alţi opozanţi, ridicaţi de bărbaţi necunoscuţi. Apoi, după o zi sau două, sunt anunţate încarcerarea sau exilul acestora.

Opoziţia a anunţat marţi o răpire rocambolescă de către autorităţi a opoantei Maria Kolesnikova, care şi-a rupt paşaportul şi care a fugit dintr-o maşină care o ducea într-un exil forţat în Ucraina.

Minskul a recunoscut până la urmă arestarea lui Kolesnikova, dar afirmă că a fost aruncată pe mâna forţelor de ordine de către colegiisăi.

Potrivit Interfax, avocatului lui Maxim Znak a anunţatcă clientul său face obiectul unor proceduri, iar apartamentul i-a fost percheziţionat la ordinul Comisiei de Anchetă de Stat.

Biroul lui Viktor Babariko, un opozant care se află în detenţie, a fost de asemenea percheziţionat, potrivit unuimartor de la Minsk.

Alte știri de interes

Regina Elisabeta a II-a îşi pierde tronul în Barbados

Mihnea Tudor

Noua Zeelandă ar putea să-și schimbe numele cu unul indigen

Mihnea Tudor

Ambasadorul SUA în China a demisionat

Mihnea Tudor

UE testează interoperabilitatea între aplicaţii de urmărire a Covid-19 în şase state

Mihnea Tudor

Sebastian Kurz: Austria a intrat în al doilea val de coronavirus

Mihnea Tudor

Erdogan, amenințare fără precedent la adresa Franței: Nu căutaţi ceartă cu Turcia!

Saghin Cristian

Efect neașteptat al pastilelor de Paracetamol

Mihnea Tudor

Trump i-a spus jurnalistului Bob Woodward că ştia în februarie că maladia Covid-19 este „o chestie mortală”, dar voia să o minimalizeze

Saghin Cristian

Guvernul cere să-l apere pe Trump într-un dosar în care este acuzat de editorialista E Jean Carroll de viol şi defăimare

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »