• Opriți campania electorală! Mor oameni!

• Opriți campania electorală! Mor oameni! Opinie de Florin Hozoc
• Opriți campania electorală! Mor oameni! Opinie de Florin Hozoc

De câteva zile ne aflăm la peste 25% rată de pozitivare (procent de teste RT-PCR pozitive din numărul total de testări). Asta în condițiile în care facem sub 40.000 de teste zilnic, în loc de un minim necesar de 150.000 teste zilnic, cât ar fi necesar într-o țară cu 15.000.000 rezidenți și transmitere comunitară intensă.

Probabil că, dacă am face mai multe teste, rata de pozitivare ar fi mai mică, dar am avea aproape 15.000 cazuri noi zilnic. Rata de pozitivare poate să coboare sub 15% de la 100.000 teste zilnic.
M-am săturat să aud prostelile autorităților, care ne spun că testăm suficient, strict conform definițiilor de caz. Mii de oameni simptomatici și zeci de mii de contacți nu sunt testați; deci este clar că nu se respectă regulile naționale și internaționale privind testarea, identificarea și izolarea persoanelor infectate.

Este evident că, în aceste condiții, în fiecare zi avem cel puțin 10 -15 mii de noi cazuri de COVID-19, care nu sunt testate și izolate. Acești oameni sunt vectori de transmitere comunitară.

Cele mai importante surse de contaminare sunt, în ordine, transportul în comun, petrecerile și alte întâlniri cu mai mult de 10 persoane, birourile aglomerate – în special cele din administrația publică.
Tocmai de aceea, majoritatea țărilor europene au convenit să respecte recomandările făcute la nivel european și să instituie carantină națională. Astfel, se reduce circulația persoanelor, respectiv se reduce transportul în comun și se restricționează orice petreceri sau adunări cu mai mult de 6 persoane; inclusiv se reduce la minim activitatea din birourile instituțiilor publice.

La noi, pentru că politicienii care conduc autoritățile publice nu se gândesc decât la alegeri, se iau măsuri absolut stupide: se inchid parcurile noaptea și se restricționează circulația după ora 22:00. Aceste restricții nu vor reduce transmiterea comunitară prin intermediul transportului public în comun, sau cea din birourile aglomerate ale administrației suprapopulate cu pile și amante.

Vom continua să vedem cum numărul de infectări noi va crește în continuare cu 10-15% pe zi, astfel că până la 1 decembrie vom ajunge la peste 25.000 de cazuri noi zilnic din care peste 1500 pe terapie intensivă și, respectiv, peste 300-500 decese noi în fiecare zi.

Am mai spus: nu era nevoie să amânăm alegerile generale, dacă se lua din timp măsura carantinării naționale, atunci când eram la 5000 de cazuri noi pe zi. Patru (4) săptămâni de carantină națională puteau readuce transmiterea comunitară la sub 1500 cazuri noi pe zi. La acest nivel, transmiterea virusului putea să fie ținută sub control printr-o testare largă, respectiv 100.000 de teste pe zi.
Este al paisprezecelea ceas! Opriți România pentru următoarele patru săptămâni!

Pentru că altfel, alegerile ne vor găsi cu peste 150.000 alegători în carantină (infectați în ultimele 14 zile înainte de alegeri) și peste alți 1.000.000 în izolare (contacți ai celor infectați). Nu mai spun de cei peste 5.000 alegători care probabil vor muri de COVID-19, între 6 noiembrie și 6 decembrie.


*** Articolele marcate cu bulină reprezintă opinii ale autorilor

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

florin hozoc infectari opinie hozoc opriti campania electorală teste covid transmitere comunitara
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes