Opt gorile de la Zoo San Diego, California, depistate cu Covid-19

Opt gorile de la Zoo San Diego, California, depistate cu Covid-19
Opt gorile de la Zoo San Diego, California, depistate cu Covid-19

Mai multe gorile din parcul safari al grădinii zoologice din San Diego au dat rezultate pozitive pentru coronavirus. Dintre acestea, doar unele prezintă simptome, în ceea ce se crede că este primul focar printre astfel de primate aflate în captivitate.

Directorul executiv al parcului, Lisa Peterson, a declarat, citată de The Guardian, că opt gorile care locuiesc împreună în parc se crede că au virusul și mai multe au tușit. Gavin Newsom, guvernatorul Californiei, a confirmat în cadrul ședinței sale de informare publică de luni că cel puțin două gorile au dat rezultate pozitive, în timp ce trei erau simptomatice.

Conform sursei citate, se pare că infecția a venit de la un membru al echipei de îngrijire a faunei sălbatice a parcului, care a fost testat pozitiv, dar a fost asimptomatic. Parcul safari a confirmat prezența Covid-19 prin probe fecale de la gorile, iar rezultatele testelor nu „exclud definitiv prezența virusului la alți membri ai grupului”, a spus grădina zoologică într-un comunicat.

Veterinarii monitorizează îndeaproape gorilele, care vor rămâne în habitatul lor din parc, la nord de San Diego, potrivit Peterson. “În afară de congestie și tuse, gorilele se descurcă bine”, a spus ea. „Grupul rămâne în carantină împreună unde vor mănca și bea apă. Sperăm pentru o recuperare completă”, a mai spus ea.

Transmiterea inter-specii este de multă vreme o zonă de îngrijorare la Covid-19, despre care Centrele pentru Controlul Bolilor spune că probabil provine dintr-un liliac. Rămâne neclar ce animale se pot infecta, cu un număr mic de câini și pisici care s-au îmbolnăvit în unele țări, inclusiv în SUA.

În grădinile zoologice, pisicile mari au fost cel mai frecvent animal infectat. Un tigru malaezian în vârstă de patru ani, numit Nadia, a dat rezultate pozitive la grădina zoologică din Bronx, din New York, în aprilie, iar la scurt timp după aceea, alți trei tigri și trei lei de la grădina zoologică au dat rezultate pozitive. Bashir, un tigru malaezian în vârstă de 11 ani, de la grădina zoologică Knoxville, din Tennessee, a fost testat pozitiv pentru coronavirus în octombrie și a intrat în carantină cu tigrii malaezieni Arya, 6 ani, și Tanvir, 11 ani, care prezentau, de asemenea, tuse ușoară, letargie și scăderea poftei de mâncare. Luna trecută, NeeCee, un leopard de zăpadă, de cinci ani, de la grădina zoologică Louisville, din Kentucky, a dat rezultate pozitive.

Toate aceste animale și-au revenit.

Se crede că cazurile de gorile sunt primele raportate dintr-o grădină zoologică din SUA și, probabil, din lume. Deocamdată, echipa faunei sălbatice din parcul San Diego le monitorizează îndeaproape comportamentul. Li se administrează vitamine, lichide și alimente, dar nu există tratament specific pentru virus.

Oficialii grădinii zoologice colaborează îndeaproape cu experți care au tratat coronavirusul la om, în cazul în care animalele prezintă simptome mai severe, mai scrie The Guardian.

“Aceasta este viața sălbatică și au propria lor rezistență și se pot vindeca diferit de noi”, a spus Peterson, adăugând că pentru moment accentul a fost pus pe menținerea lor „sănătoase și înfloritoare”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

coronavirus gorile coronavirus la animale coronavirus primate zoo san diego gorile
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes