Sanatate

Orban: Decizia politică există şi în privinţa Remdesivir şi în privinţa Favipiravir. Cine le-ar putea produce în România

Ludovic Orban a declarat că există o decizie politică pentru producerea Remdesivir şi Favipiravir. Premierul a adăugat că ştie că există o companiei care „ar putea într-un termen rezonabil să introducă în fabricaţie Favipiravir”. Şeful Executivului a mai spus că a cerut şi suplimentarea dozelor de Euthyrox.

Decizia politică există şi în privinţa Remdesivir şi în privinţa Favipiravir. Problema este să existe companii care să aibă capacitatea să introducă în fabricaţie şi mai ales să existe îndeplinite condiţiile legale pentru a putea produce şi vinde pe piaţă aceste medicamente. Am discutat cu domnul ministru al Sănătăţii. Aici e vorba de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale care este implicată în procedurile de avizare, de autorizare. Este vorba de existenţa unor companii care să aibă capacitatea să introducă în fabricaţie. De exemplu, ştiu sigur că există o companie care ar putea într-un termen rezonabil să introducă în fabricaţie Favipiravir. Toate aceste tratamente nu sunt nişte tratamente certe care să fie 100%. Se încearcă diferite tratamente. De exemplu la Matei Balş se foloseşte tratamentul cu anticorpi şi la Timişoara se testează. În toată lumea, nu numai la noi, se fac tratamente off label care multe dintre ele. Noi primul lor de Favipiravir l-am avut ca donaţie pentru a face testare clinică”, a afirmat Ludovic Orban, întrebat luni despre subiect.

Acesta a mai anunţat că a fost solicitată suplimentarea dozelor de Euthyrox:

Am cerut suplimentarea dozelor de Euthyrox, dar fac un nou apel către cei care au nevoie de Euthyrox să nu îşi facă stocuri, pentru că noi am crescut cu 30% cantitatea scoasă pe piaţă, dar din cauza faptului ca să nu meargă lumea la farmacie s-a dat posibilitatea să se dea medicamentul pe o perioadă mai lungă de o lună, de trei luni, nu şi-au făcut stocuri. Şi e păcat, pentru că rămân alţii fără”, a completat prim-ministrul.

O a doua tranşă de Remdesivir, medicamentul antiviral folosit pentru pacienţii internaţi cu COVID-19, a sosit la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara. Este vorba despre 100 de doze care au fost aduse de un echipaj al ISU Timiş.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a detaliat ce fel de tratamente se folosesc în cazul bolnavilor de COVID din România, arătând că tot ce se foloseşte pe plan mondial se foloseşte şi în România, inclusiv Remdesivirul sau hidroxiclorochina. Conform ministrului Sănătăţii, de la începutul lui iulie până acum s-au administrat 11.829 de doze de Remdesivir, în depozite sunt încă 4.000 de doze. El a adăugat, într-un interviu pentru Digi 24, că sunt folosite şi alte antivirale, nu numai Remdesivir, şi de luni, de pildă, o să existe în depozitele din România 200.000 de tablete de favipiravir, un antiviral care împiedică replicarea coronavirusului.

Comisia Europeană a semnat cu societatea farmaceutică Gilead un contract-cadru de achiziţie comună vizând aprovizionarea cu până la 500.000 de cure de tratament cu Veklury, denumirea comercială a preparatului ei care conţine remdesivir, precum şi posibilitatea de aprovizionare suplimentară faţă de cele 500 000 de cure de tratament.

Alte știri de interes

Prima bancă de plasmă convalescentă, pentru tratarea pacienţilor bolnavi de COVID, va funcționa la MAI

Mihnea Tudor

Buzău este judeţul cu cel mai mare număr de donatori de plasmă umană hiperimună, folosită în tratamentul unor pacienţi cu COVID-19

Gloria Pascu

Ludovic Orban: Jogging în aer liber, fără mască. Ce alte măsuri sunt în vigoare

Mihnea Tudor

Arafat: Cel puţin până la primăvară sau chiar vara anului viitor nu vom sta liniştiţi, va trebui să învăţăm să trăim cu virusul respectând toate regulile. Sărbătorile de iarnă ar trebui să fie adaptate acestui virus

Mihnea Tudor

Toate paturile de la ATI sunt ocupate, cazurile sunt severe. Beatrice Mahler atrage atenția că medicii sunt extenuați

Gloria Pascu

Cum vor fi Sărbătorile de Iarnă? Vom avea Crăciun? Raspunsul medicului Virgil Musta

Gloria Pascu

Borna 5000 a fost depășită. Un nou record negativ la numărul de infectări în România

Gloria Pascu

Bilanț coronavirus România – Un nou record de infectări, la limita a 5000 de cazuri – 22 octombrie 2020

Gloria Pascu

Au murit copii, au murit bebeluşi – Avocatul Poporului: Eu văd o problemă foarte mare în lipsa serviciilor medicale normale

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »