Orban îi explică lui Ciolacu faptul că nu cunoaște legea bugetului: Sunt puțin nedumerit

Orban îi explică lui Ciolacu faptul că nu cunoaște legea bugetului: Sunt puțin nedumerit
Orban îi explică lui Ciolacu faptul că nu cunoaște legea bugetului: Sunt puțin nedumerit

Ludovic Orban a participat, luni, la Ora “Ora premierului” în plenul Camerei Deputaţilor, pe tema bugetului pentru anul 2021 şi a afirmat că nu înţelege motivul chemării având în vedere că suntem în an electoral, iar obligaţia prezentării bugetului, revine noului Guvern, la 15 zile după învestire. Orban a acuzat PSD, care l-a invitat în Parlament, că nu a respectat niciodată când a fost la guvernare prevederile legale referitoare la adoptarea bugetului:

Vă mărturisesc oarecum că mă surprinde această chemare tocmai din partea grupului PSD, care a deţinut guvernarea 3 ani de zile după alegerile din 2016 şi care s-a dovedit că a nesocotit reglementările legale privitoare la elaborarea Legii bugetului de stat şi a legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Bugetul a fost transmis de Guvernul Grindeanu în 31 ianuarie 2017. Guvernul Tudose a transmis proiectul de buget în 7 decembrie, iar celălalt abia în februarie 2019. În ceea ce priveşte reglementările legale, lucrurile sunt clare – în an electoral cum e 2020, sigur probabil unii dintre dvs nu vor ca alegerile să se organizeze pe 6 decembrie.

Deci, suntem în an electoral, iar obligaţia de depunerea proiectului legii bugetului de stat e aceea ca Guvernul să îl depună în termen de 15 zile de învestirea noului Guvern. Ca atare, sincer sunt un pic nedumerit privitor la această chemare în faţa Camerei Deputaţilor. Cu toate acestea m-am prezentat şi vă spun că chiar dacă actualul Guvernul nu are obligaţia de a prezenta legea bugetului de stat, noi suntem în procedurile legale de întocmire a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor de stat. Fiecare ordonator de credite a trimis propunerile de buget. Ne pregătim cu toate actele normative care sunt necesare pentru adoptarea legii bugetului de stat, cu legea plafoanelor şi cu alte legi”, a afirmat Orban.

”Munca noastră este îngreunată de faptul că, din păcate, foarte multe legi adoptate de Parlament, au generat cheltuieli suplimentare, fără să fie asigurate resursele financiare pentru a putea susţine aceste cheltuieli. E extrem de greu, mai ales într-un an de criză economică provocată de pandemia de coronavirus, să se adopte legi care să prevadă cheltuieli fără să extinde venituri în buget. În construcţia bugetară pe care o pregătim nu vom creşte taxele si impozitele. Orice creştere de venituri va avea la bază creşterea economică, o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor, pe baza unei colectări ANAF, pe baza digitalizării a colectării taxelor şi impozitele. Pe baza lovirii evaziunii fiscale, acolo unde ea există. În construcţia bugetară trebuie să ţinem cont de cheltuielile prevăzute şi vom asigura banii necesari pentru a susţine creşterea pensiilor pe care am adoptat-o prin OUG”, a mai afirmat premierul.

Alte politici economice

Acesta a vorbit despre principiile pe care va fi construit bugetul.

”România are nevoie de investiţii publice şi trebuie să asigurăm resursele necesare pentru menţinerea trendului de creştere a investiţiilor. Trebuie să ţineţi cont că va trebui să includem în bugetul de stat sumele necesare pentru finanţarea proiectelor prin fonduri europene. Noi am crescut absorbţia fondurilor europeni şi odată ce noi şi noi proiecte intră în confinanţare, trebuie să asigurăm resursele necesare cofinanţării prin fonduri europene. Va trebuie să asigurăm cofinanţare pentru toate proiectele de investiţii prin Planul de Rezilienţă şi cele din bugetul UE 2021-2027. Dezvoltarea României trebuie să aibă la bază alte politici economice decât cele folosite până la instalarea Guvernului pe care îl conduc. Creşterea artificială a cheltuielilor, fără niciun suport în buget, toate dezechilibrele economice, măsuri ale PSD au afectat extrem de grav economia românească”, a mai declarat Orban.

”Să nu aveţi niciun dubiu că Guvernul pe care îl conduc are capacitatea de apune pe masa parlamentului un buget realist, bazat pe indicatori economici reali şi care să genereze creştere economică, dezvoltare şi creşterea veniturillor pentru fiecare cetăţean”, a ncheiat premierul.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

buget liberallegea bugetuluiorban explicatii ciolacutaxe si impozite
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes