Orice „compromis” al Ucrainei în negocierile cu Rusia va fi supus unui referendum, anunță Zelensky

Luni, președintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat presei regionale ucrainene că orice „compromis” în negocierile cu Rusia, pentru a pune capăt conflictului, va fi supus unui referendum.

„Am explicat-o tuturor grupurilor de negociere: când vorbești despre toate aceste schimbări (care vor apărea într-un eventual acord, NDLR), și pot fi istorice, (…) vom ajunge la referendum”, a spus el.

„Oamenii vor trebui să decidă asupra anumitor forme de compromis. Și în ce vor consta aceste compromisuri depinde de conversațiile noastre” cu Rusia, a continuat el.

În acest sens, Zelenski a revenit pe larg la problema cheie a NATO, organizație la care țara sa nu va putea adera, așa cum a recunoscut recent.

„Toți am înțeles deja acest lucru. Nu suntem acceptați (în NATO), pentru că lor (statele sale membre) le este frică de Rusia. Asta e tot. Și trebuie să ne liniștim și să spunem: „Ok, vor fi necesare alte garanții de securitate”, a subliniat el.

„Sunt țări NATO care vor să fie garanții securității (Ucrainei) (…) care sunt gata să facă tot ce ar trebui să facă Alianța dacă am fi membri ai acesteia. Și cred că este un compromis normal”, a adăugat el.

Moscova spune că vrea o garanție că Ucraina nu va adera niciodată la NATO, o organizație creată pentru a proteja Europa de amenințarea URSS la începutul Războiului Rece și care apoi s-a extins treptat până la porțile Rusiei.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

compromis rusia negocieri rusia referendum ucraina zelensky
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes