Special

Parcul Cișmigiu, salvat de la mutilare! ”Reabilitarea” distructivă pregătită de administrația Firea a fost stopată

Parcul Cișmigiu, salvat de la mutilare! ”Reabilitarea” distructivă pregătită de administrația Firea a fost stopată
Parcul Cișmigiu, salvat de la mutilare! ”Reabilitarea” distructivă pregătită de administrația Firea a fost stopată

USR s-a opus planurilor PMB de reabilitare peisagistică a Parcului Cișmigiu și a câștigat în instanță. Tribunalului București a decis, marți, 27 octombrie, anularea proiectului de reabilitare votat în cadrul Consiliului General.

Magistrații Tribunalului Bucureşti au fost convinși de argumentele celor de la USR, care s-au împotrivit proiectului de reabilitare peisagistică a Parcului Cişmigiu.

Decizia Tribunalului București

”Tribunalul Bucureşti respinge mutilarea Parcului Cişmigiu. Alături de colegii mei din USR Bucureşti, la iniţiativa lui Alexandru Gâdiuţă şi a colegei Ana Ciceală, am contestat la Tribunalul Bucureşti mutilarea Parcului Cişmigiu, pe care a propus-o Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în mandatul Gabrielei Firea, prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 395/31.07.2019.

Proiectul ar presupune amplasarea de noi spaţii comerciale în parc, lăţirea aleilor existente şi amenajarea de noi alei în zone unde la acest moment există arbori plantaţi. Am contestat diminuarea nelegală a spaţiului verde şi atingerea adusă unui monument istoric, precum şi lipsa avizului din partea Ministerului Culturii pentru intervenţii asupra unui obiectiv de patrimoniu protejat”, a anunţat pe Facebook avocatul Dumitru Dobrev, membru USR.

Chiar dacă nu este definitivă, decizia Tribunalului Bucureşti suspendă executarea proiectului până la soluţia definitivă a cererii USR.

”Parcul istoric Grădina Cişmigiu este cea mai veche grădină publică din Bucureşti. Inaugurat la jumătatea secolului al XIX-lea, Cişmigiul stă mărturie pentru un Bucureşti în plin avânt romantic, în curs de emancipare, care-şi lua drept modele marile capitale europene. Nivelul de protecţie a parcului este maxim, iar intervenţiile sunt permise numai pentru conservarea spaţiilor, construcţiilor şi plantaţiei valoroase existente, cu interzicerea oricărui alt tip de intervenţie”, mai spune Dumitru Dobrev.

Parcul Cișmigiu, reabilitare de 10 milioane de euro

CGMB a aprobat, în iulie 2019, un proiect în valoare de aproximativ 10 milioane de euro care prevedea reabilitarea peisagistică a Parcului Cişmigiu. USR și PNL au contestat dur proiectul, pe motiv că a fost încălcată transparenţa decizională, iar prin lucrările aprobate se vor face defrişări de arbori, vor fi betonate alei şi se va mări numărul spaţiilor comerciale.

În replică, fostul primar Gabriela Firea declara atunci că restaurarea Parcului Cişmigiu nu vizează nimic din ceea ce susțin cei de la USR şi a amenințat că îi va da în judecată pe cei care continuă cu „astfel de minciuni”.

Tot în 2019, senatorul USR Vlad Alexandrescu a explicat cum Gabriela Firea ar vrea „să distrugă” Parcul Cişmigiu prin reabilitarea peisagistică:

”Firea încearcă iar să distrugă Parcul Cişmigiu! Sub denumirea de ‘restaurare’, Primăria Bucureştiului vrea să taie zeci de arbori seculari, plantaţi încă dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Iar, pe locul lor, să construiască tot felul de gherete pe care să le ofere apropiaţilor partidului să-şi deschidă afaceri în mijlocul parcului. Mutilează un parc monument istoric de importanţă internaţională de clasă A. 150 de ani am reuşit să conservăm parcul, realizat în sec. XIX de arhitectul peisagist Karl Fr. Wilhelm Meyer, unul dintre cei mai buni peisagişti care a lucrat în România. Nu s-au atins de el nici comuniştii, nici rechinii imobiliari de după ’89, deşi au vrut”, a scris el, într-o postare pe Facebook.

Alte știri de interes

Șpagă pentru decontare fonduri europene. Consilier, prins în flagrant de DNA

Mihnea Tudor

Aurelian Bădulescu, bun de plată. Sumă imensă ca daune morale protestatarului Cristian Dide

Saghin Cristian

Rareș Bogdan: Această modalitate prin care încearcă, practic, să tragă pe sfoară electoratul mi se pare extrem de gravă

Saghin Cristian

Termen preschimbat în dosarul în care Arhiepiscopia Tomisului contestă decizia de interzicere a pelerinajelor religioase

Mihnea Tudor

Gabriela Firea Pandele a băgat peste 7 milioane euro din BANI PUBLICI în trusturile de presă prietene. Sume mari, date înainte de alegeri

Mihnea Tudor

Daniel Tudorache, pus sub control judiciar sub cauţiune. S-a autosuspendat din PSD

Mihnea Tudor

Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, condamnată la trei ani de închisoare

Saghin Cristian

Daniel Tudorache şi Marian Vanghelie vizați de percheziţii ale DNA într-un dosar privitor la posibile fapte de corupţie

Saghin Cristian

Florin Iordache rămâne în fruntea Consiliului Legislativ. CCR respinge sesizările opoziției

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »