Special

Parcul Cișmigiu, salvat de la mutilare! ”Reabilitarea” distructivă pregătită de administrația Firea a fost stopată

Parcul Cișmigiu, salvat de la mutilare! ”Reabilitarea” distructivă pregătită de administrația Firea a fost stopată
Parcul Cișmigiu, salvat de la mutilare! ”Reabilitarea” distructivă pregătită de administrația Firea a fost stopată

USR s-a opus planurilor PMB de reabilitare peisagistică a Parcului Cișmigiu și a câștigat în instanță. Tribunalului București a decis, marți, 27 octombrie, anularea proiectului de reabilitare votat în cadrul Consiliului General.

Magistrații Tribunalului Bucureşti au fost convinși de argumentele celor de la USR, care s-au împotrivit proiectului de reabilitare peisagistică a Parcului Cişmigiu.

Decizia Tribunalului București

”Tribunalul Bucureşti respinge mutilarea Parcului Cişmigiu. Alături de colegii mei din USR Bucureşti, la iniţiativa lui Alexandru Gâdiuţă şi a colegei Ana Ciceală, am contestat la Tribunalul Bucureşti mutilarea Parcului Cişmigiu, pe care a propus-o Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în mandatul Gabrielei Firea, prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 395/31.07.2019.

Proiectul ar presupune amplasarea de noi spaţii comerciale în parc, lăţirea aleilor existente şi amenajarea de noi alei în zone unde la acest moment există arbori plantaţi. Am contestat diminuarea nelegală a spaţiului verde şi atingerea adusă unui monument istoric, precum şi lipsa avizului din partea Ministerului Culturii pentru intervenţii asupra unui obiectiv de patrimoniu protejat”, a anunţat pe Facebook avocatul Dumitru Dobrev, membru USR.

Chiar dacă nu este definitivă, decizia Tribunalului Bucureşti suspendă executarea proiectului până la soluţia definitivă a cererii USR.

”Parcul istoric Grădina Cişmigiu este cea mai veche grădină publică din Bucureşti. Inaugurat la jumătatea secolului al XIX-lea, Cişmigiul stă mărturie pentru un Bucureşti în plin avânt romantic, în curs de emancipare, care-şi lua drept modele marile capitale europene. Nivelul de protecţie a parcului este maxim, iar intervenţiile sunt permise numai pentru conservarea spaţiilor, construcţiilor şi plantaţiei valoroase existente, cu interzicerea oricărui alt tip de intervenţie”, mai spune Dumitru Dobrev.

Parcul Cișmigiu, reabilitare de 10 milioane de euro

CGMB a aprobat, în iulie 2019, un proiect în valoare de aproximativ 10 milioane de euro care prevedea reabilitarea peisagistică a Parcului Cişmigiu. USR și PNL au contestat dur proiectul, pe motiv că a fost încălcată transparenţa decizională, iar prin lucrările aprobate se vor face defrişări de arbori, vor fi betonate alei şi se va mări numărul spaţiilor comerciale.

În replică, fostul primar Gabriela Firea declara atunci că restaurarea Parcului Cişmigiu nu vizează nimic din ceea ce susțin cei de la USR şi a amenințat că îi va da în judecată pe cei care continuă cu „astfel de minciuni”.

Tot în 2019, senatorul USR Vlad Alexandrescu a explicat cum Gabriela Firea ar vrea „să distrugă” Parcul Cişmigiu prin reabilitarea peisagistică:

”Firea încearcă iar să distrugă Parcul Cişmigiu! Sub denumirea de ‘restaurare’, Primăria Bucureştiului vrea să taie zeci de arbori seculari, plantaţi încă dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Iar, pe locul lor, să construiască tot felul de gherete pe care să le ofere apropiaţilor partidului să-şi deschidă afaceri în mijlocul parcului. Mutilează un parc monument istoric de importanţă internaţională de clasă A. 150 de ani am reuşit să conservăm parcul, realizat în sec. XIX de arhitectul peisagist Karl Fr. Wilhelm Meyer, unul dintre cei mai buni peisagişti care a lucrat în România. Nu s-au atins de el nici comuniştii, nici rechinii imobiliari de după ’89, deşi au vrut”, a scris el, într-o postare pe Facebook.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Hotărârile CNSU şi ordinele miniştrilor prin care au fost suspendate cursurile faţă în faţă în toate unităţile de învăţământ, anulate de Curtea de Apel

Mircea Furdu

Fiul lui Ilie Dumitrescu trimis în judecată pentru trafic de droguri, după ce a fost prins în flagrant

Mihnea Tudor

Dosarul morții lui Patrick Ekeng, verdict final. Medicul, condamnat cu suspendare

Mihnea Tudor

Liga Studenților Iași atacă la CCR ordonanța care elimină gratuitatea transportului studenților pe CFR

Gloria Pascu

Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor în fața CCR. Augustin Zegrean: Este o problemă aici. Se vor împiedica de un lucru

Mihnea Tudor

CCR respinge sesizările privind legea prin care evazioniștii scapă de închisoare dacă achită prejudiciul

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »