Proiectul de lege propus de Guvern privind starea de alertă a trecut de votul Parlamentului. Era nevoie de această lege pentru a putea prelungi, după starea de urgenţă, unele restricţii privind circulaţia, dar şi unele măsuri care pot afecta drepturile individuale.
Forul decizional în acest caz, Camera Deputaţilor, a adoptat, miercuri, proiectul Guvernului privind măsurile prevăzute în timpul stării de alertă, după ce au fost făcute mai multe modificări.
Printre modificările făcute de opoziție este și aceea că Parlamentul va trebui să încuviinţeze starea de alertă în cazul în care aceasta se instituie în cel puţin jumătate de ţară. De asemenea, s-au relaxat unele măsuri, precum posibilitatea de a se deschide terasele și centrele comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare”, inclusiv mall-uri care întrunesc aceste condiții. Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti are obligaţia de a asigura elevilor şi personalului didactic şi nedidactic implicat, pe toată durata activităţilor prevăzute la alin.(1) şi (2), numărul necesar de măşti de protecţie ce vor fi purtate obligatoriu în spaţiile închise din incinta unităţilor de învăţământ.
S-au înregistrat voturi 267 ‘pentru’, 26 ‘împotrivă’ şi 5 abţineri.
Deputaţii au eliminat amendamentul introdus de Comisia juridică la propunerea liberalului Florin Roman ca legea să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
Toate grupurile parlamentare, cu excepţia ALDE şi a Pro România, au precizat că votează în favoarea proiectului. Pentru a intra în vigoare, președintele României trebuie să o promulge și să fie publicată în Monitorul Oficial.
Pentru că a fost trimis abia luni, pe 11 mai, în Parlament, proiectul de lege nu va intra în vigoare pe 15 mai, când se ridică starea de urgenţă în România. Parlamentarii opoziției invocă un ”vid legislativ” de trei zile, cel mai probabil, legea urmând a intra în vigoare luni, 18 mai. Guvernul Orban se reuneşte, joi, în şedinţă, pentru a adopta o Hotărâre privind starea de alertă, care ar putea cuprinde recomandări, în această perioadă în care restricţiile şi interdicţiile impuse de lege nu se pot aplica, precum carantina, ieşirea din localitate, cu declaraţie şi chiar obigativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile închise.
Comenteaza cu profilul facebook