Pensiile din România. Cum funcționează Pilonul I, II și III

Pensiile din România. Cum funcționează Pilonul I, II și III
Pensiile din România. Cum funcționează Pilonul I, II și III

Sistemul de pensii din România este structurat pe trei piloane – I, II și III. Primul este administrat de stat, contribuția fiind obligatorie; al doilea este administrat de societăți private și este tot obligatoriu, iar al treilea este privat și facultativ.

PILONUL I este pensia de stat, virată de la buget, la ieșirea din câmpul muncii, pe baza vechimii și a contribuțiilor achitate în timp.

PILONUL II se referă la pensiile private obligatorii, denumirea dată sistemului de pensii administrat privat, la care contribuie în mod obligatoriu toate persoanele de până în 35 de ani și opțional persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani.

PILONUL III este denumirea dată sistemului de pensii private facultative, administrate de fonduri private de pensii, sistem bazat pe conturi individuale şi aderare facultativă. Clienții acestor fonduri virează pot alege să vireze din salariul lor net un anumit procent care este investit în instrumente considerate sigure pentru a asigura un randament bun în timp.

Din cota de 10,5% a CAS-ului plătit de fiecare angajat, 5,1 puncte procentuale (5,1 % din veniturile salariale brute în 2016) se direcţionează către fondul de pensie administrată privat (Pilonul II), iar cealaltă parte (5,4 puncte procentuale) rămâne în sistemul public de pensii (pentru pensia numită generic “pensia de la stat” sau Pilonul I). […] …

Articolul pe larg »»» : Sistemul de pensii din România. Cum funcționează Pilonul I, Pilonul II și Pilonul III | NewMoney

Salvează

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

cascontributii caspensie facultativapilon de pensiipilonul 1pilonul 2pilonul IIprocente salariusalariusalariu netvechime munca
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes