Peste 3.000 de medici de familie au ales să participe la campania de vaccinare. Gheorghiță: “Este mai puțin decât ne așteptam”

Peste 3.000 de medici de familie au ales să participe la campania de vaccinare. Gheorghiță: “Este mai puțin decât ne așteptam”
Peste 3.000 de medici de familie au ales să participe la campania de vaccinare. Gheorghiță: “Este mai puțin decât ne așteptam”

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că peste 3.000 de medici de familie au optat pentru a participa la campania de vaccinare prin cabinetele proprii, ceea ce înseamnă 30% din totalul acesta, el precizând că este un număr mai mic decât se aşteptau autorităţile.

“Sunt 3.028 de medici de familie care au optat pentru a participa la campania de vaccinare prin cabinetele proprii, din totalul celor 10.940 de medici de familie care se află în relaţie contractuală cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă un procent de circa 30%. Este mai puţin decât ne aşteptam şi cât estimam din datele disponibile preliminar. A fost elaborată şi instrucţiunea în baza căreia se va desfăşura procesul de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă. 

El a amintit de proiectul-pilot de la Timiş cu cei 50 de medici de familie. 

“Aş vrea să menţionez că, începând de mâine, proiectul-pilot de la Timiş cu cei 50 de medici de familie deja demarează, a fost efectuat trainingul medicilor de familie privitor la modalitatea de derulare a acestei etape de vaccinare, sunt transmise procedurile şi instrucţiunile specifice. Au fost operaţionalizate în Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor ID-urilor corespunzătoare pentru introducerea persoanelor vaccinate, materialele sanitare şi dozele de vaccin sunt deja alocate şi urmează să fie distribuite în cursul acestei zile pentru a începe vaccinarea chiar din data de 7 aprilie”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat că în cabinetele medicilor de famile vor fi alocate vaccinuri de la AstraZeneca şi Johnson&Johnson, cele care pot fi depozitate la temperaturi între 2 şi 8 grade, de asemenea, urmând să fie alocate şi materialele necesare, printre care şi trusele de adrenalină. 

Gheorghiţă a mai declarat că programările pentru vaccinare în cabinetele medicilor de familie nu vor fi făcute pe platforma naţională. 

“De asemenea, programările persoanelor la vaccinare nu se vor face prin platforma de programare, practic se realizează pe listele deschise la medicii de familie, din lista proprie a fiecărui medic. Ca atare, medicii de familie fac catagrafia pacienţilor din lista de pacienţi şi alocă un număr de circa zece persoane la vaccinare pe zi, ţinând cont că vaccinul de la AstraZeneca este distribuit în flaconul multidoză a câte zece doze şi vaccinul de la Johnson & Johnson este distribuit în flacoane a câte 5 doze aşa încât trebuie să avem între 5 şi 10 sau mai multe persoane, în funcţie de numărul celor care doresc să se vaccineze”, a explicat coordonatorul campaniei naţionale de vacccinare. 

El a precizat că aceste vaccinări se vor desfăşura în afara programului de lucru obişnuit al medicilor de familie. 

“Vaccinările în cabinetele medicilor de familie se vor desfăşura în afara programului de lucru obişnuit al medicului de familie, fiecare medic de familie îşi va stabili propriul program de vaccinare în funcţie de orele contractate cu Casa Naţională de Asigurări, aşa încât să existe un program destinat strict pentru vaccinarea persoanelor doritoare împotriva COVID-19”, a explicat Gheoghiţă, potrivit news.ro.

El a menţionat că vaccinările prin cabinetele medicilor de familie ar putea începe în 4 mai.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

campanie caninete proprii coordonator campanie vaccinare putini valeriu gheorghita
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes