Piedici MAJORE celor care vor să doneze plasmă convalescentă: “Te vom contacta noi”. Statul român refuză o șansă la viață, bolnavilor de Covid-19

#doneazaplasma
#doneazaplasma

Din lipsă de personal sau de pregătire, centrele de transfuzie nu îi pot programa pe cei care s-au vindecat de COVID-19 şi vor să doneze plasmă, relatează Antena 3. Mai mult de atât, cel care vrea să-şi doneze plasma trebuie să suporte cheltuielile, deşi costurile ar trebui suportate de stat, aşa cum se întâmplă în alte ţări.

Există foarte multe persoane care vor să doneze plasmă în această perioada însă sunt refuzate din diverse motive.

Compania care a asigurat gratuit toate echipamentele pentru procedura de plasmafereză, Besmax Pharma Distribution (BPHD), a făcut și o statistică în acest sens.

Așadar, 3 din 5 români care vor să doneze plasmă nu au reușit să își facă programare în acest sens. Iar 1 din 5 donatori, deși a ajuns la centrul de transfuzie, a fost refuzat pentru motive care nu se regăsesc în Ghidul European, motive invocate ca fiind medicale, nefiind însă motive reale:

Dacă reușeși să iei legătură cu un centru de transfuzie ti se spune “te vom contacta noi” și apoi nu te mai contactează nimeni și nu îți mai răspunde nimeni la telefon“, a declarat pentru Antena 3, Florin Hozoc, CEO BPHD, specialist în sănătate.

”4 din 5 români care au dorit să doneze plasmă convalescentă nu au reușit să o facă, din cauza birocrației sau a obtuzității unor centre de transfuzie sanguină.

Statisticile noastre arată dimensiunea reală a incompetenței și nepăsării: doar 1 din 5 români care au dorit să doneze plasmă convalescentă au și reușit să o facă. Pentru că 2 din 5 posibili donatori nu au reușit să contacteze deloc centrul de transfuzie – nu răspunde nimeni la telefoanele publice din multe centre. Încă 1 din 5 posibili donatori, deși a contactat centrul de transfuzie, nu a fost programat la donare. De asemenea, un alt posibil donator din 5 a fost refuzat pe motive care nu se regăsesc în ghidul european.
Nu în ultimul rând, românii care au reușit să doneze plasmă au donat în medie doar 1,7 doze/procedură, în loc de 3 doze de plasmă la fiecare donare, tocmai pentru că centrele de transfuzie au refuzat echipamentele oferite gratuit. Exemple de astfel de centre care au refuzat echipamentele de plasmafereză: Constanța, Timișoara, Oradea, Târgu Mureș, Suceava. Practic, dacă și ceilalți 4 donatori din 5 ar fi reușit să doneze, atunci am fi avut deja peste 50.000 de doze în loc de 10.000 de doze de plasmă convalescentă, câte au fost colectate până în prezent. Astfel am fi fost și noi la nivelul mediu european de colectare”, a mai declarat Hozoc.

CITEȘTE ȘI:Cel puțin O TREIME dintre românii morți de Covid-19 ar fi putut fi SALVAȚI, dacă primeau la timp plasmă bogată în anticorpi anti SARS-COV-2

În mod real, 4 din 5 români care vor să doneze plasmă sunt refuzați din motive administrative

În continuare, în România, se donează foarte puțină plasmă: 2,5 doze la fiecare 100 de pacienți confirmați. În timp ce, la nivelul Uniunii Europene, media este de 12 doze la fiecare 100 de pacienți confirmați cu SARS-CoV-2.

CITEȘTE ȘI:Paradoxul GRATUITĂȚII în sistemul medical românesc: Donatorii devin DUȘMANI ai statului. Plasma convalescentă NU poate fi recoltată din cauza ”Baronilor sângelui”, iar românii mor de coronavirus

În ceea ce privește centrele de transfuzie, fruntașele țării sunt cele din Arad, Buzău, Brașov, Bistrița-Năsăud, București, Galați și Hunedoara, iar codașele în acest clasament sunt centrele din județele Bacău, Ploiești, Piatră Neamț, Timișoara dar și Constanța.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

#doneazaplasma donare plasma donare plasma convalescenta florin hozoc piedici donare plasma plasma convalescenta
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes