Plasma umană poate salva viețile românilor infectați cu COVID-19. Echipamentele sunt, GRATUIT, dar birocrația blochează tratarea bolnavilor

Plasma umană poate salva viețile românilor infectați cu COVID-19
Plasma umană poate salva viețile românilor infectați cu COVID-19

Zilnic auzim cum mor rând pe rând pacienţii infectaţi cu Covid 19. Am putea să diminuăm numărul celor care se sting? Posibil. Deocamdată ne ocupăm cu aprobări, hârtii, nomenclatoare. În timp ce birocrații din sistemul nostru de transfuzii blochează terapia cu plasmă convalescentă în România, specialiștii americani sunt de acord că această terapie experimentală are rezultate spectaculoase.


Joi 16 aprilie, la Centrul de Transfuzie Sanguină București, a fost instalat primul dintre echipamentele de plasmafereză pe care Besmax Pharma Distribution (BPHD) le-a donat Ministerului Sănătății.
De asemenea, tot atunci a fost instalat la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iași cel de-al doilea echipament de plasmafereză donat de BPHD.

”În câteva zile vom putea şi noi să venim în spirijinul spitalelor cu plasmă convalescent Covid-19 şi sperăm din toată inima să le fie de folos”, spune Doina Goşa, director al Centrului de Tansfuzii Bucureşti.

VIDEO

https://www.facebook.com/florinhozoc.besmax/videos/2440298742941872/


România a făcut astfel primul pas concret pentru demararea terapiei cu plasmă a pacienților COVID-19!
Echipamente și kituri pentru colectarea de plasmă merg de asemenea la Timișoara și Piatra Neamț, iar în curând alte 14 echipamente vor fi instalate în alte 14 orașe din România. Pentru că s-a dovedit că plasma salvează vieți și trebuie să salveze vieți și în țara noastră.

Cu aceste 18 echipamente se va putea colecta plasmă convalescentă COVID-19 în 18 județe din România.
Cele 14 echipamente suplimentare sunt date statului pentru folosinţă gratuită timp de un an, tot același sponsor, respectiv Besmax Pharma Distribution SRL. Ministrul Sănătăţii a anunţat că donatorii vor fi voluntari şi vor dona plasmă doar după ce vor avea un test care să ateste prezenţa anticorpilor în sânge.

Deşi echipamentele au fost instalate, protocoalele pentru tratamentul cu plasmă nu au fost încă eleborate.

Ce este plasma autoimună

Bolnavii de Covid-19 din România vor beneficia de un nou tratament, folosit deja în mai multe ţări din lume, cel cu plasmă autoimună. Este plasmă recoltată de la cei care s-au vindecat de Covid-19 şi care îi poate ajuta pe cei care luptă cu boala.

Atunci când o persoană se infecteaza cu un virus precum SARS-CoV-2, sistemul său imunitar creează anticorpi pentru a lupta împotriva virusului. Acești anticorpi se găsesc în plasmă, care este partea lichidă a sângelui. Plasma cu acești anticorpi care lupta impotriva infecției este denumită „plasmă convalescentă”. Printr-un proces de donare de sânge, această plasmă bogată în anticorpi poate fi colectată de la o persoană recuperată, apoi transfuzată unui pacient bolnav care încă luptă cu virusul. Acest lucru oferă un impuls sistemului imunitar al pacientului bolnav și poate ajuta la accelerarea procesului de recuperare, conform site-ului covidplasma.ro

SUA recomandă tratamentul cu plasmă convalescentă

Adimistrația Alimentelor și a Medicamentelor (FDA) din SUA permite utilizarea plasmei convalescente ca tratament investigativ pentru pacienții cu infecție moderată sau severă cu SARS-CoV-2 . Este considerat un tratament investigativ, deoarece studiile clinice sunt începute, dar nu au fost încă finalizate. Știm că există dovezi că plasma convalescentă a ajutat pacienții cu alte boli, dar medicii și cercetătorii nu vor ști cât de eficientă va fi plasma convalescentă în tratarea pacienților cu COVID-19 până la finalizarea mai multor studii clinice.

În timp ce opțiunile suplimentare de tratament evoluează, plasma convalescentă poate fi luată în considerare și poate ajuta unii pacienți moderat sau grav bolnavi. Ideea de a utiliza acest tratament pentru noul coronavirus a fost sugerată de Arturo Casadevall, doctor în medicină la Universitatea Johns Hopkins, împreună cu Liise-Anne Pirofski, doctor în medicină la Colegiul de Medicină Albert Einstein.

China folosște deja terapia cu plasmă

Autoritățile chineze tocmai au anunțat că peste 500 de pacienți critici din spitalele din Wuhan au manifestat îmbunătățiri notabile după administrarea de plasmă convalescentă COVID-19.

Știrea publicată de agenția chineză de știri nu oferă detalii cu privire la ceilalți 100 de pacienți din totalul celor 600 care au primit plasma convalescentă. Dar chiar și așa, 500 de pacienți a căror stare de sănătate s-a îmbunătățit înseamnă un procent de peste 80% dintre cei tratați cu plasmă convalescentă.

Probabil că în zilele următoare medicii chinezi vor veni cu informații suplimentare, care să ne ofere toate detaliile științifice.

O donare de plasmă înseamnă 3 pacienți vindecați

”Sper ca în zielele următoare vor fi aprobate atât protocolul pentru colectarea, testarea şi distribuţia plasmei convalescente, cât şi protocolul de administrare”, spune Florin Hozoc, CEO Besmax Pharma Distribution SRL.

Florin Hozoc a mai precizat că în Statele Unite, ”donatorii care s-au vindecat de COVID-19 pot dona chiar și de 3 ori câte 600 ml de plasmă convalescentă. Asta pentru că încep donarea chiar din a 14 a zi de la vindecare. Fiecare donare de 600 ml de plasmă se împarte la 3 pacienți. Asta înseamnă că fiecare donator convalescent COVID-19 poate salva 9 pacienți critici.

În România, de mai bine de două săptămâni așteptăm să fie aprobat ghidul național, ce ar fi trebuit deja să transpună întocmai ghidului european privind colectarea și administrarea de plasmă convalescentă. În fiecare zi de întârziere pierdem cel puțin 50 de posibili donatori dintre cei deja vindecați. Pentru că aceștia ies din perioada în care au în sângele lor suficienți anticorpi, care pot fi transferați prin donarea de plasmă pacienților critici.

În fiecare zi de întârziere cauzată de birocrație pierdem cel puțin 150 doze de plasmă convalescentă, ce ar fi putut trata cel puțin tot atâția pacienți.

Florin Hozoc, CEO Besmax Pharma Distribution

Comisia Europeană a aprobat terapia cu plasmă convalescentă

Comisia Europeană a aprobat deja Ghidul privind colectarea și administrarea de plasmă convalescentă COVID-19. În comunicatul emis de Comisia Europeană se spune:

”Transfuzia de plasmă convalescentă este o terapie potențial promițătoare pentru pacienții cu COVID-19, care poate fi pusă la dispoziție pe scară largă, într-un timp foarte scurt, de către serviciile de sânge din UE. Documentul de îndrumare urmărește să faciliteze o abordare comună în statele membre ale UE privind donarea, colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distribuirea și administrarea sub monitorizare a plasmei convalescente pentru tratamentul pacienților cu Covid-19.

Ghidul, care nu este obligatoriu din punct de vedere juridic, a fost elaborat în colaborare cu Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și este aprobat de cele 27 de autorități competente ale statelor membre pentru sânge și componente ale sângelui.

În colaborare cu Alianța Europeană a Sângelui (EBA), Comisia Europeană (DG DIGIT) construiește o bază de date pentru colectarea datelor privind donația și rezultatul pacientului. Baza de date va fi transmisă mai târziu în aprilie și va fi deschisă tuturor instituțiilor de sânge din UE/ SEE care doresc să participe, prin intermediul EBA. Această bază de date cu acces deschis va colecta date despre administrarea monitorizată de plasmă convalescentă, precum și din studiile clinice randomizate și va consolida dovezile UE privind siguranța și eficacitatea acestei terapii.”

FlorinHozoc, CEO Besmax Pharma Distribution SRL

Ce-i lipsește României să începe să vindece pacienți cu plasmă convalescentă

Încă de pe 4 aprilie, Comisia Europeană, după consultarea tuturor celor 27 de țări membre, a aprobat acest ghid european și l-a transmis tuturor țărilor. Au trecut deja 2 săptămâni, România încă nu l-a transpus într-un ghid național. De asemenea, sunt aproape 10 zile de când medicii de la Institutul Național de Hematologie Transfuzională și medicii de la Terapie Intensivă din cadrul Ministerului Sănătății au transmis și ei ghidul național care transpune ghidul european. Undeva, aceste documente sunt blocate în birocrația ministerului Sănătății”, a declarat Florin Hozoc, duminică, 19 aprilie, la Antena 3.

În momentul de față nu avem ghid. Adică această terapie nu este aprobată în România. Echipamentele au fost deja trimise la Iași și la București, vor mai fi trimise unul la Timișioara și unul la București, iar până la sfârșitul săptămânii vor mai intra în țară încă 14 identice pe care le vom instala și le vom pune la dispoziție gratuit timp de 1 an de zile în 14 centre de transfuzie din tot atâtea județe astfel încât să fim cu aceste echipamente cât mai aproape de donatori. Ne trebuie ghidul și ne mai trebuie un spot de la Grupul de Comunicare Strategică care să transmită celor o mie și ceva de vindecați că trebuie să ia legătura cu centrul de transfuzii cel mai apropiat pentru a merge să salveze trei vieți sau chiar nouă vieți”, a explicat Hozoc.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

plasma convalescenta plasma umana plasmafereza tratament coronavirus tratament covid
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes