Plata în ruble încalcă sancțiunile impuse Moscovei, anunță un oficial european

Plata în ruble încalcă sancțiunile impuse Moscovei, anunță un oficial european, Kadri Simson
Plata în ruble încalcă sancțiunile impuse Moscovei, anunță un oficial european, Kadri Simson

Conform unei declarații făcute de comisarul european pentru energie Kadri Simson, folosirea schemei indicate de Moscova pentru companiile străine pentru plata gazului rusesc încălcă sancțiunile impuse de Uniunea Europeană la adresa Rusiei.

”Plata în ruble prin mecanismul de conversie gestionat de autoritățile publice ruse și (deschiderea) unui al doilea cont în acest scop la Gazprombank reprezintă o încălcare a sancțiunilor şi nu pot fi acceptate”, a declarat Kadri Simson după o întâlnire cu miniștrii energiei din țările Uniunii Europene, desfășurată la Bruxelles.

Săptămâna trecută, grupul rus Gazprom a anunțat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Bulgaria, deoarece Sofia nu a plătit în ruble pentru livrarea combustibilului, aplicând o măsură similară și în cazul Poloniei.

Președintele rus Vladimir Putin le-a cerut țărilor pe care le-a calificat drept “neprietenoase” să adere la o schemă ce presupune ca firmele străine importatoare să își deschidă un cont în valută la Gazprombank.

Plata în euro sau dolari făcută în acest cont pentru importurile de gaze naturale urmează să fie convertită în ruble, și transferată, dintr-un alt cont, către furnizor.

Ungaria a anunțat că va aplica acest mecanism pentru importurile sale. Însă Germania este pregătită să accepte un embargo petrolier asupra petrolului rusesc, conform ministrului german de finanțe, Christian Lindner:

“Ne-am pregătit să fim mai puțin dependenți de importurile rusești de energie. Este nevoie de timp pentru a reduce dependența. A fost o greșeală să fim dependenți în acest fel, dar facem progrese. Putem reduce importurile, începând cu cărbunele, apoi petrolul. Va dura mai mult timp pentru a fi independenți de importurile rusești de gaze naturale, dar (procesul) va continua, așa că, în cele din urmă, vom fi complet independenți de Rusia”, a continuat el.

“Germania nu poate fi șantajată. Contractele sunt contracte și toate aceste contracte sunt fundamentate pe plăți în dolari sau în euro. Așa că antreprenorii germani trebuie să plătească în euro sau dolari. Aceasta este situația contractelor și nu se va schimba pentru că are Putin nevoie să-și finanțeze mașinăria de război”, a estimat Christian Linder.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

kadri simson plata in ruble sanctiuni rusia schema de plata moscova
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes