Plenul CSM condamnă politizarea excesivă a numirii unor procurori de rang înalt

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) afirmă că Plenul condamnă angajarea procedurilor privitoare la numirea unor procurori de rang înalt în discursul politic. “Decizia de continuare sau abandonare a unor astfel de proceduri aparţine exclusiv puterii executive, însă Plenul îşi manifestă îngrijorarea că iniţierea ori continuarea lor în contextul arătat, de această dată complementar unei instabilităţi tipice interimatului funcţiei de ministru, ar pune probleme serioase cu privire la substanţa, coerenţa şi finalitatea unei astfel de proceduri”, au transmis reprezentanţii CSM.

“Consiliul Superior al Magistraturii va rămâne întotdeauna echidistant politic, singura cale de a garanta independenţa justiţiei. Plenul, cu majoritate, consideră că este esenţial ca magistraţii prin întregul lor comportament să nu creeze percepţia că potenţează elemente valorificate de unii politicieni în disputele dintre aceştia. De asemenea, Plenul condamnă angajarea procedurilor privitoare la numirea unor procurori de rang înalt în discursul politic”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi seară, de CSM.

Conform sursei citate, “procedura a fost iniţiată intempestiv de un ministru al justiţiei în contextul în care acesta, de-a lungul timpului, a asigurat constant opinia publică de faptul că nu o va declanşa până la reglementarea, pe plan legislativ, a diminuării importanţei factorului politic în cadrul acestor numiri”.

Reprezentanţii CSM adaugă că “declanşarea acestei proceduri a fost dispusă în aceleaşi condiţii legale, fără a se reglementa vreo diminuare a pregnanţei factorului politic, iar această contradicţie evidentă dintre angajamente publice şi faptele asumate este de natură să arunce îndoieli legitime asupra corectitudinii scopului urmărit şi poate crea aparenţa unei politizări asumate a numirilor procurorilor de rang înalt, cu consecinţe iremediabile pe planul încrederii în activitatea desfăşurată de aceştia“.

“Decizia de continuare sau abandonare a unor astfel de proceduri aparţine exclusiv puterii executive, însă Plenul îşi manifestă îngrijorarea că iniţierea ori continuarea lor în contextul arătat, de această dată complementar unei instabilităţi tipice interimatului funcţiei de ministru, ar pune probleme serioase cu privire la substanţa, coerenţa şi finalitatea unei astfel de proceduri”, mai scrie în comunicat.

Ministrul interimar al Justiţiei, Lucian Bode, a declarat, joi seară, că numirea persoanelor care să ocupe funcţiile de conducere ale parchetelor este “politică pe termen lung”, astfel că el nu consideră că acestă procedură se poate derula în timpul unui mandat interimar. “Am solicitat specialiştilor din Ministerul Justiţiei, în special Direcţiei Resurse Umane, un punct de vedere şi sunt convins că în cel mai scurt timp, ţinând cont de oportunitate, structurile de specialitate ale Ministerului Justiţiei vor publica un anunţ în acest sens”, a completat el.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

csm numire procurori de rang inalt plenul csm reactie csm
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes