Plenul Parlamentului, convocat joi, pentru a citi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu

Plenul Parlamentului, convocat joi, pentru a citi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu
Plenul Parlamentului, convocat joi, pentru a citi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, şi preşedinta Senatului, Anca Dragu, au convocat o şedinţă comună a Parlamentului pentru joi la ora 16:00 în vederea citirii moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, depusă de USR PLUS şi AUR.

Cei doi preşedinţi ai Parlamentului îşi argumentează decizia de a convoca şedinţa de plen reunit pe faptul că Birourile Permanente Reunite (BPR) au eşuat în patru şedinţe succesive să facă acest lucru.

De asemenea, Orban şi Dragu invocă mai multe decizii ale Curţii Constituţionale.

Decizia CCR nr.1525/2010:

–       împiedicarea prezentării şi refuzul de a dezbate o moţiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituţiei, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilităţii opoziţiei parlamentare de a cenzura şi controla deciziille guvernamentale de angajare a răspunderii.

Decizia CCR 609/2020:

–       Se consideră că lipsa unei sancţíuni exprese în conţínutul textului constituţional pentru nerespectarea termenului nu poate conduce la concluzia că dezbaterea ~i votul moţiunií de cenzură pot avea loc oricând, întrucât, astfel cum a arătat ~i Curtea Constituţională, aceasta atrage caracterul íluzoriu al instrumentului juridic ~ în cele din urmă, lipsa de eficienţă, în măsura în care actualitatea acestuia este afectată de trecerea timpului (…) Astfel, în cel mult 5 zile de la data depunerii, moţiunea de cenzura trebuie prezen tata în şedinţa comună a celor două Camere (…) iar după 3 zile de la prezen tare trebuie dezbătută şi votată

”În conformitate cu art. 14 alin.(1) şi având în vedere prevederile art.94 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului convoacă plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului în data de joi, 9 septembrie 2021, ora 16.00”, se mai arată în decizia emisă de Ludovic Orban şi Anca Dragu.

Până acum, introducerea în circuitul parlamentar al moţiunii de cenzură a fost blocată, după ce patru şedinţe ale BPR au fost suspendate din lisă de cvorum fără a se putea lua o decizie. Mai mult, liberalii din tabăra Cîţu au propus amânarea cu două săptămâni a dezbaterii moţiunii de cenzură sub pretextul verificării semnăturilor de susţinere a acesteia. Blocarea moţiunii a fost posibilă cu largul concurs al PSD, partid ai cărui membri au părăsit şedinţele BPR, lăsându-le fără cvorum.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

citire motiune usr plus aur convocare impotriva guvern citu joi plen parlament
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes