Poetul Lucian Avramescu a murit. A scris versurile melodiei ”Bună seara, iubito”

Poetul Lucian Avramescu a murit. A scris versurile melodiei ”Bună seara iubito”
Poetul Lucian Avramescu a murit. A scris versurile melodiei ”Bună seara iubito”

Poetul Lucian Avramescu a murit la vârsta de 73 de ani, în locuința sa din comuna Sângeru, județul Prahova, după ce a intrat în stop cardio-respirator.

Acesta a fost găsit în stare de inconştienţă, în stop cardio-respirator, în locuința sa din Sângeru, Prahova.

Poetul a fost supus manevrelor de resuscitare, însă fără rezultat.

Lucian Avramescu, poet și jurnalist, s-a născut în comuna Sângeru, judeţul Prahova, la 14 august 1948.

A debutat în 1967, cu poezie şi reportaje, în “România literară” şi “Luceafărul”.

A fost ziarist la “Orizont” (Râmnicu Vâlcea, 1975), “Scânteia tineretului” (redactor-şef adjunct), “Suplimentul literar-artistic al ‘Scânteii tineretului'” (1986-1989) şi “Tineretul liber” (ziar înfiinţat la 22 decembrie 1989).

A publicat volume de versuri, note de călătorie, antologii, eseuri şi pamflete jurnalistice.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1979. Puțini își mai aduc aminte că Avramescu este autorul versurilor melodiei “Bună seara, iubito”, cântată de Loredana Groza, alături de Ion Caramitru, decedat și el pe 5 septembrie 2021.

La cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie “Nichita Stănescu” (martie 2008), a primit Premiul de Excelenţă “Nichita Stănescu”, oferit de Primăria Municipiului Ploieşti.

Printre operele sale se numără și “Poeme” (Bucureşti, 1975), “Stele pe dealuri” (Craiova, 1976), “Transplantul de albastru” (Bucureşti, 1976), “Un liber albatros” (Bucureşti, 1978), “Ei, aş, spunea poetul” (Bucureşti, 1980), “Nu cer iertare” (vol. I-III, Bucureşti, 1981-1985), “Bună seara, iubito” (vol.I – 1986), vol. II – 2000).

Lucian Avramescu era directorul AM Press

”La ceasurile la care în biserici au bătut clopotele slujbelor de utrenie, a căror sfinţenie se împleteşte cu zori de ziuă şi aurore cereşti, lumina vieţii pământene a scriitorului şi jurnalistului Lucian Avramescu, director al Agenţiei AMPRESS , a început să se preschimbe, pentru totdeauna, în înalte scânteieri de stele şi în flacăra lumânărilor de veşnică pomenire. Aproape de ceasurile opt ale zilei, ultima sa respiraţie s-a stins şi atât de iubitorul de viaţă, de oameni şi de scris poet a plecat să spună, pentru o eternitate, „Buni zori” îngerilor şi sfinţilor, sub ocrotirea Maicii Domnului, cea căreia i-a înălţat, în livada cu meri a casei sale muzeu de la Sângeru, un sfânt lăcaş zidit în piatră. Şi în înlăcrimarea de necuprins în toate cuvintele dureroase ale lumii a fiicei sale Ana Luciana şi a soţiei sale, Giorgiana Radu-Avramescu, atât de greu încercate, şi la fel a familiei. Şi i-a fost rânduit poetului Lucian Avramescu să plece nu numai exact la vremea la care, sub apăsarea necunoscutei suferinţe ce i-a preschimbat, de aproape doi ani, frumosul dar al vorbirii într-o adâncă tăcere , a ales să continue să vorbească acelora care i-au iubit şi îi iubesc scrisul trimiţându-le , fără excepţie, în fiecare dimineaţă, un mesaj de suflet, ci şi în perioada din an în care se crede că aceia care mor merg direct în Rai, uşile acestuia fiind deschise sufletelor care părăsesc lumea şi se înalţă la cer, căci Dumnezeu le va ierta totul şi le va aşeza alături de îngeri”, este o parte din mesajul de adio publicat pe site-ul pe care Lucian Avramescu l-a condus în ultimii ani, ampress.ro.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

a murit lucian avramescubuna seara iubitolucian avramesculucian avramescu a muritpoetul lucian avramescu
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes