Opinii Recomandate

Polițiștii nu-i pot ridica cu forța pe cei care refuză carantinarea. Toni Neacșu: Este aiuritor și revoltător

Avocatul Toni Neacșu atrage atenția că este ilegal ca poliția să-i ridice pe oamenii confirmați cu coronavirus și să-i ducă la spital.

Noua lege a carantinei și izolării, care a intrat în vigoare săptămâna trecută, prevede că pacienții infectați cu coronavirus care au refuzat internarea în spitale în cele trei săptămâni de vid legislativ trebuie identificați și internați. După momentul intrării în vigoare a legii, autoritățile au început să caute și soluții pentru a face acest lucru.

Prin urmare DSP-urile ar trebui să o emită câte o adresă către Poliție, soluție agreată de Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne și Departamentul pentru Situații de Urgență. Numai că, sindicatele din Poliție s-au revoltat și acuză faptul că nu pot ridica de acasă, fără echipamente de protecție, pacienți contagioși pe care ”să îi pună pe bancheta din spate” a mașinilor de Poliție.

Iată ce scrie Toni Neacșu despre această operațiune pe care ar trebui să facă polițiștii:

În ce situații te ridică poliția

”Atrag atenția că este nelegal ca Poliția Română să conducă forțat la spitale persoanele care refuză de bună voie internarea pentru 48 de ore și pe numele cărora sunt astfel emise decizii administrative de izolare de către DSP.

Dacă este reală adresa din acest articol prin care DSP solicită Poliției Capitalei ca „pentru cei care refuză, (…) să le luați în scris refuzul și să îi însoțiți de îndată la unul dintre spitalele recomandate și să notați spitalul la care au fost conduși” atunci asistăm, din necunoașterea unor norme legale elementare și dispreț pentru regulile statului de drept, la o instigare la săvârșirea unor infracțiuni grave de către polițiști, în primul rând lipsire de libertate în mod ilegal, represiune nedreaptă și abuz în serviciu.

Poliția Română, potrivit legilor în vigoare, nu poate reține decât persoana pe numele căreia există un mandat de reținere, arestare sau executare și nu poate însoți forțat (adică s-o rețină în fapt) o persoană decât în situația strictă a reținerii administrative pentru conducerea la sediu în vederea stabilirii identitații.

Polițistul poate conduce forțat la sediu o persoană pe numele căreia nu există un mandat penal doar în condițiile art. 36 din Legea 218/2002, nici una din cele 4 situații limitativ prevăzute neregăsindu-se aici.

Insist că este vorba despre conducerea la SEDIUL poliției, iar nicidecum într-un alt loc și anume într-un spital.

Polițiștii nu au atribuții privind carantina și izolarea

Practic DSP-ul vrea să asimileze decizia administrativă de izolare cu un mandat de arestare, pe care Poliția să-l execute cu forța ca în cazul oricărei arestări în procesele penale, ceea ce este aiuritor și revoltător.

Legea nr. 136/2020 privind carantinarea și izolarea nu dă nici un fel de atribuție sau competențe polițiștilor în aplicarea forțată a unor măsuri individuale ce sunt dispuse de DSP, ci exclusiv cu privire la asigurarea ordinii publice în cadrul carantinării zonale (art. 12 alin. 5).

Indiferent cât de gravă este situația epidemiologică în România și câtă nevoie este să se ia măsuri pentru asigurarea sănătății publice, și categoric este această nevoie, acest lucru nu se poate face prin încălcarea unor reguli elementare de funcționare a statului care-și propune să respecte legea și Constituția, ori prin umilirea unor drepturi individuale pe care statul e obligat să le apere.

Sunt absolut convins că în cadrul Poliției Române, care totuși lucrează zi de zi chiar cu legea și în numele unor legi, se va râde îndelung de o astfel de solicitare și că nu vom vedea mașinile poliției cu sirenele pornite ducând cu forța oamenii în spitale”, a scris avocatul Toni Neacșu pe pagina lui de Facebook.

Alte știri de interes

Klaus Iohannis, despre moţiune: O măsură populistă, electoralistă, fără rost

Saghin Cristian

Marcel Ciolacu, amenințare fără precedent: Acasă sau la pușcărie. Când depune, oficial, moțiunea de cenzură

Mihnea Tudor

Record sumbru de îmbolnăviri cu coronavirus în România: 1415 cazuri noi

Mihnea Tudor

Băsescu îl sancționează pe Barna. Miza este Nicușor Dan

Saghin Cristian

Cât au costat testele Real Time PCR în România și câte doze de Remdesivir am primit? Nelu Tătaru, precizări de ultimă oră

Mihnea Tudor

Primele declarații ale Simonei Halep după prima victorie

Mihnea Tudor

Cîţu: În 2020, jumătate din deficitul bugetar reprezintă costul crizei economice. ”Realitatea pe care parlamentarii PSD vor să o ascundă românilor”

Saghin Cristian

Monica Anisie pregătește o OUG care reglementează învăţământul online

Gloria Pascu

Candidatura lui Traian Băsescu îi trezește amintiri plăcute lui Elena Udrea: Se face din nou politică în România!

Gloria Pascu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »