Polițiștii români vor avea BODYCAM. Lovitură pentru cei cărora ”li se va face poftă de o shaorma cu de toate sau când vor încerca să lovească polițiștii”

Marcel Vela, ministrul de Interne, a anunțat, vineri, că polițiștii vor fi dotați cu așa numitele ”bodycam”, aparatură de înregistrare audio și video, pentru a monitoriza intervențiile și a putea fi folosite ca probă.

”Am făcut toate procedurile, să ajungem și la o finalizare concretă, în sensul în care încă de anul trecut, din noiembrie, de la toate problemele pe care le-au avut unii polițiști în județul Vâlcea, în județul Prahova, au fost înregistrate dosare de ultraj, inclusiv în perioada stării de urgență, să dotăm polițiștii din stradă cu mijloace de înregistrare audio-video astfel încât contactul cu cetățeanul, cu un suspect, cu un potențial infractor să poate fi documentat oficial și eficient prin aceste mijloace de înregistrare”, a spus Vela.

Sindicatul polițiștilor Europol: Cea mai obiectivă probă

Ministerul Afacerilor Interne a încheiat procedura de achiziție pentru 12.000 de dispozitive audio-video Motorola, tip bodycam militar, similare celor folosite de poliția britanică, iar proiectul pe care Sindicatul Europol l-a demarat în urmă cu 3 ani începe să prindă contur. Astfel că polițiștii de la ordine publică, poliția rutieră, poliția de frontieră sau imigrări vor fi dotați cu astfel de aparate pentru a se proteja de eventualele reclamații în exercitarea atribuțiilor de serviciu. În fapt, bodycam-ul reprezintă cea mai obiectivă probă, atât în dovedirea modului de acțiune a polițistului, dar și a unor fapte de ultraj, fiind un sistem portabil care asigură înregistrarea audio-video a intervențiilor și acțiunilor polițiștilor, anunța sindicatul, pe paginasa web.

”Organizația noastră a demarat acest proiect în exclusivitate încă din anul 2017, când am oferit spre folosință Poliției Capitalei, 20 de dispozitive, care au fost folosite de către colegii din cadrul Brigăzii Rutiere. În momentul de față am extins acest proiect și în cadrul altor 10 Inspectorate Județene de Poliție, cât și la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara și Poliția de Frontieră din cadrul Aeroportului Otopeni, în total fiind peste 200 de dispozitive”, se rată în materilul sindicaliștilor.

Bodycam-ul poate fi folosit în situațiile:

  • legitimarea persoanelor;
  • conducerea la sediul poliției;
  • oprirea vehiculelor;
  • utilizarea forțelor și mijloacelor din dotare;
  • efectuarea controlului corporal și al bagajelor;
  • constatarea contravențiilor și a infracțiunilor;
  • prevenirea unui pericol iminent la adresa vieții și integrității fizice a unei persoane;
  • punerea în executare a mandatelor emise de organele judiciare;

Necesitatea purtării acestor dispozitive este explicată de polițiști: ”Dotarea polițiștilor cu bodycamuri în anul 2017 de către organizația noastră a venit ca o reacție la faptul că de multe ori polițiștii au fost intimidați sau descurajați să-și facă datoria de plângerile unor cetățeni influenți sau a celor care utilizau diferite tertipuri și depuneau plângeri penale împotriva polițistului în mod nejustificat. Dar și pentru acei cetățeni care susțineau că au întâmpinat un comportament neadecvat din partea polițistului sau chiar au suferit vătămări când au fost duși la sediul poliției sau alte situații în care era foarte greu să probezi afirmațiile unei părți sau a celeilalte.

Sperăm că în acest mod nu va mai exista niciun dubiu din partea opiniei publice cu privire la sancțiunile aplicate unor deputați, atunci când acestora li se va face poftă de o shaorma cu de toate sau când vor încerca să lovească polițiștii după ce au ieșit din cluburile de noapte.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

bodycambodycam politiecand poate fi folosit bodycam
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes