Populația, fără apărare în fața giganților de pe piața gazelor

Decizia de eliminare a prețurilor reglementate pentru gazele din producția internă de la 1 aprilie a dus la dispute aprige între jucătorii din piață: producători, furnizori și legiuitori. În tot acest scandal, vocea consumatorilor este cel mai puțin auzită, deși ei vor deconta factura finală.

Fără conducte de transport cu care să putem face schimb cu țările vecine, România rămâne o „insulă” pe piața gazelor naturale. În afară de ceea ce reușim să extragem pe plan intern prin intermediul a doi mari producători – Romgaz și OMV Petrom – și care ne asigură cea mai mare parte din consum, singura sursă externă de aprovizionare este gigantul rus Gazprom, prin intermediarii care realizează importurile pe piața locală.

Pentru a proteja populația de poziția dominantă pe care Romgaz și Petrom o au pe piață, autoritățile au impus celor doi producători un anumit preț de vânzare a gazelor către populație și centralele termice.  De la 1 aprilie însă, în urma OUG 64/2016 aprobate de guvernul Cioloș, statul nu va mai reglementa acest preț, care până la 31 martie este stabilit la valoarea de 60 lei/MWh. Ce se va întâmpla după această dată, rămâne de văzut, dar deja spiritele sunt extrem de încinse.  Pe de o parte, cei doi mari  furnizori –E.ON și Engie – care asigură 92% din ce consumă populația, se opun liberalizării, amenințând cu scumpiri masive, de peste 10%. De cealaltă parte,  …

 

Source: Consumatorii, victima haosului legislativ. Populația, fără apărare în fața giganților de pe piața gazelor | Romania Libera

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes