Poți să faci rapelul cu alt ser dacă prima doză a fost AstraZeneca? Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță

Poți să faci rapelul cu alt ser dacă prima doză a fost AstraZeneca? Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță
Poți să faci rapelul cu alt ser dacă prima doză a fost AstraZeneca? Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță

Madicul Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a vorbit despre cazurile persoanelor care au făcut prima doză cu AstraZeneca și doresc ca la rapel să fie vaccinate cu un alt vaccin Covid-19.

Valeriu Gheorghiță, a fost întrebat, joi seară, la Digi24, dacă o persoană care s-a vaccinat cu AstraZeneca la prima doză ar putea să aleagă, în platformă, pentru rapel, un alt vaccin Covid-19.

În momentul de față, nu. Dar dacă vom lua o decizie la nivel național, având la bază niște argumente științifice, adică recomandările EMA, atunci cu siguranță va fi posibil acest lucru”, a declarat președintele CNCAV.

Gheorghiță a mai spus că „sunt convins că dacă Agenția de reglementare europeană face precizări clare referitoare la un risc evident sau la o legătură de cauzalitate, cu siguranță vom lua deciziile în consecință.”

Prima doză AstraZeneca și rapel cu alt vaccin?

Întrebat dacă „este bine să faci prima doză AstraZeneca și după să faci cu alt vaccin”, dr. Valeriu Gheorghiță a răspuns negativ:

Nu se pune problema să facem o modificare a schemei de vaccinare. Ar fi chiar păcat să ne facem o doză și să nu facem și cea de-a doua doză. Nu mai obținem beneficiile maximale. Nu e de dorit pentru niciunul dintre noi. Mai ales că persoana respectivă a fost vaccinată cu doză… Există o frecvență mai crescută la reacțiile adverse raportate la vaccinul de la AstraZeneca, undeva la 5-6 ori mai mult, dar sunt aceleași tipuri de reacții adverse”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiță.

„Trebuie să asigurăm oamenii de un singur aspect: toate instituțiile implicate în decizii vizavi de continuarea cu un anumit tip de vaccin sunt în permanentă legătură cu ce se întâmplă la nivel european.”, a atras atenția președintele CNCAV.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

alt vaccin rapel astrazeneca prima doza astrazeneca rapel rapel cu altceva dupa astrazeneca schimbare rapel schimbare vaccin la rapel
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes