Premieră medicală: O gravidă imunizată cu ser Moderna a născut un bebeluș cu anticorpi

Premieră medicală: O gravidă imunizată cu ser Moderna a născut un bebeluș cu anticorpi
Premieră medicală: O gravidă imunizată cu ser Moderna a născut un bebeluș cu anticorpi

În Statele Unite ale Americii, o femeie vaccinată, în luna ianuarie, cu serul Moderna, pe când era însărcinată în luna a noua, a născut un bebeluș cu anticorpi. Este pentru prima dată când se semnalează un asemenea caz.

Femeia a primit prima doză din vaccinul Moderna în ianuarie, la 36 de săptămâni de sarcină, apoi l-a născut pe bebeluș, medicii constatând că acesta are anticorpi Covid-19, potrivit  The Guardian.

Concluziile celor doi medici care s-au ocupat de caz, Paul Gilbert şi Chad Rudnick, au apărut deocamdată într-un articol și mai trebuie verificate.

Cei doi au declarat că mămica, asistentă medicală, deci în prima linie, a născut o fetiță puternică și sănătoasă la trei săptămâni după vaccin.

Sângele bebelușului a fost analizat din cordonul ombilical, fiind astfel detectați anticorpii. 

Astfel, există potențial de protecție și reducere a riscului de infecție din Sars-CoV-2 datorită vaccinării mamei.

„Din câte știm, acesta este primul caz din lume raportat al unui nou-născut cu anticorpi după vaccinare”, a declarat Gilbert.

 „Am testat cordonul ombilical al bebelușului pentru a vedea dacă anticorpii au trecut de la mamă la bebeluș, ceea ce vedem că se întâmplă cu alte vaccinuri administrate în timpul sarcinii”, a mai precizat  medicul.

Cum este nevoie de cercetări suplimentare pentru a se afla dacă sugarii sunt protejați de acești anticorpi, cei doi medici îi îndeamnă pe colegii lor de breaslă să creeze registre de sarcină și alăptare și să facă studii de eficacitate și siguranță ale vaccinurilor Covid-19 la femeile însărcinată și care alăptează.

„Studiile ulterioare trebuie să determine cât va dura această protecție”, a mai spus Chad Rudnick. 

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

bebelus anticorpi covid gravida vaccinata a nascut bebelus cu anticorpi gravida vaccinata moderna
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes