Presa internaţională scrie despre incendiul de la Matei Balş, al doilea incendiu sângeros într-un stat membru UE

Principalele agenţii de presă internaţionale scriu despre incendiul de la Institutul Matei Balş din Bucureşti, soldat cu cinci morţi, subliniind că este vorba despre al doilea incendiu sângeros de acest fel într-un stat membru al Uniunii Europene.

Un incendiu la principalul spital din Bucureşti în care sunt îngrijiţi bolnavi de covid-19 s-a soldat cu cinci morţi, vineri, potrivit unui nou bilanţ publicat de către autorităţile române, la mai puţin de trei luni după un sinistru similar, scrie AFP.

”Trei pacienţi au fost găsiţi morţi, iar un al patrulea a murit ulterior”, a anunţat secretarul de stat de la Ministerul de Interne Raed Arafat, care a precizat că toţi erau bolnavi de Covid-19.

Un al cincilea corp carbonizat a fost găsit într-o sală de baie a pavilionului în care a avut loc incendiul, a anunţat ministrul de Interne Lucian Bode

”Aproximativ 120 de pacienţi, care se aflau în acelaşi pavilion, au fost evacuaţi”, a declatrat pentru AFP un purtător de cuvânt al Inspectoratului român pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Bogdan Toma.

Potrivit lui Raed Arafat, niciun alt pacient nu a suferit arsuri, însă mai mulţi a fost necesar să fie internaţi la terapie intensivă, după ce au fost privaţi de ventilaţie pe timpul evacuării.

Cauzele incendiului erau necunoscute imediat, a precizat Bogdan Toma.

EURONEWS scrie că bolnavii au fost evacuaţi de către pompieri şi aminteşte de incendiul din urmă cu trei luni, soldat cu 15 morţi.

REUTERS comentează că este al doilea incendiu sângeros în trei luni într-un stat membru al Uniunii Europene, la sediul complet revovat al spitalului, construit în 1953.

Patruzeci şi patru de pacienţi evacuaţi au fost trimişi la alte spitale care îngrijesc bolnavi de covid-19 din Bucureşti, iar restul în alte clădiri ale spitalului.

Aproximativ 7.700 de pacienţi cu covid-19 erau spitalizaţi în întreaga ţară vineri – dintre care 989 la terapie intensivă, potrivit Reuters.

România a înregistrat 721.513 de contaminări cu noul coronavirus şi 18.105 de morţi din cauza covid-19.

”Este evident căexistă o problemă”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu unui post privat de televiziune. ”Este vorba despre cel mai bine finanţat institut din ţară. Este totodată spitalul care a îngrijit o mulţime de pacienţi, era folosit la capcitate”, a adăugat el.

Un incendiu a izbucnit în noiembrie la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, soldat cu zece morţi.

Înaintea epidemiei, sistemul sănătăţii României se afla deja sub presiune, afectat de corupţie, ineficienţă şi un management politizat, comentează Reuters.

România are una dintre cele mai puţin dezvoltate infrastructuri în domeniul sănătăţii din UE, comentează agenţia.

Statul român a construit un singur spital în ultimii 30 de ani, alocă Sănătăţii cel mai mic buget din UE, iar zeci de mii de medici şi personal medical au emigrat, mai scrie Reuters.

Autorităţile române au lansat, la Matei Balş, campania de vaccinare în România, aminteşte THE ASSOCIATD PRESS, într-un material despre incendiu preluat amplu de presa americană.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

incendiu bals incendiu bals presa internationala
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes