Preşedintele Colegiului Medicilor avertizează: ”Sistemul medical va intra în colaps”

Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România
Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România

Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, afirmă că, dacă în sistemul sanitar se va aplica viitoarea lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, „sistemul medical va intra în colaps” în anumite regiuni unde se înregistrează un deficit de personal medical şi unde asistenţa de specialitate este asigurată de către medici pensionari. El anunţă că peste 1200 de medici pensionari lucrează în prezent în sistemul medical public, precizând că un memoriu a fost depus de către Colegiul Medicilor la mai multe instituţii cu rol de decizie în această privinţă.

„Nu suntem de acord cu aplicarea acestei legi în sănătate. Medicii pensionari susţin sistemul sanitar în zonele deşertificate. Avem judeţe în care medicii pensionari susţin aproape integral gărzile în spitale, precum şi în centre de permanenţă. Dacă aceşti medici vor fi demotivaţi financiar, sistemul medical va intra în colaps în anumite regiuni”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor într-o intervenţie telefonică sâmbătă, la Digi 24.

El a arătat că din totalul de 55.940 de medici cu aviz de liberă practică peste 13.000 de medici au peste 60 de ani şi foarte curând vor îndeplini condiţiile de pensioare. Totodată, 1.235 de medici cumulează pensia cu salariul.

”Dacă în România ave un număr important de medici, peste 55.000 de medici, cea mai mare problemă este distribuţia heterogenă, pentru că marea majoritate a acestor medici, aproape 29.000 de medici, deci peste 50% sunt în Bucureşti şi cinci judeţe: Dolj, Cluj, Timiş, Mureş, Iaşi. În aceste regiuni, numărul de medici este oarecum peste media europeană, dar în restul ţării – şi vorbim de 36 de judeţe – au sub 27.000 de medici. Douăsprezece judeţe au sub 500 de medici, trei judeţe au sub 300 de medici. Avem 780 de localităţi fără medici de familie. Deci această lege va scădea numărul de medici exact în această parte defavorizată a României, cum spun unii, a doua Românie”, a adăugat Daniel Coriu.

Mulți medici ar pleca în pensie

Acesta a menţionat că are foarte multe semnale conform cărora medicii pensionari ar alege pensia ş nu salariul, pentru că au o stare de sănătate fragilă, iar unii au contracte part time.

Preşedintele Colegiului Medicilor a mai anunţat că instituţia a depus memorii care susţin acest punct de vederei către premier, către miniştrii Sănătăţii, Muncii şi către cele două Camere ale Parlamentului, subliniind că speră ca reprezentanţii Colegiului să fie chemaţi la discuţii pe acest subiect, fapt care nu s-a întâmplat până acum.

Proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat a fost pus săptămâna aceasta în dezbatere publică.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

cumul pensie cu salariu Daniel Coriu interzicere cumul pensie cu salariu medici pensionari medici pensionari salariu preşedintele Colegiului Medicilor din România sistem medical
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes