Preşedintele Societăţii române de ATI: La mijlocul lunii octombrie, vom avea peste 2.000 de pacienți în terapie intensivă. Va fi un măcel

Șerban Bubenek, preşedintele Societăţii române de ATI
Șerban Bubenek, preşedintele Societăţii române de ATI

Șerban Bubenek, preşedintele Societăţii române de Anestezie și Terapie Intensivă, a explicat joi, în cadrul Știrilor B1 TV, că în România unul din doi pacienți cu COVID-19 din secțiile de ATI nu supraviețuiește bolii.

În România, mortalitatea în secțiile de terapie intensivă, de la 1 aprilie până astăzi, este de aproape 45% pentru cazurile de COVID. Oriunde pe această planetă, în clipa în care un medic consideră că ești într-o stare suficient de gravă și ai COVID, cu toate eforturile din lume, indiferent de performanța sistemului de sănătate, mortalitate medie este de peste 45%. În aceste condiții, înseamă că unul din doi oameni care ajung acolo, nu vor mai ieși vii, în ciuda tuturor eforturilor.

Din păcate, aproape 10% din pacienții care se îmbolnăvesc de COVID și au simptome vor ajunge în terapie intensivă. Boala aceasta există, este gravă și nu trebuie să ne supărăm, trebuie să le explicăm oamenilor că sunt niște măsuri simple: să nu ne aglomerăm în locuri închise, să purtăm mască, și eu aș recomanda să purtăm mască și pe stradă (…), igiena corectă a mâinilor, dezinfecția. Sunt lucruri foarte simple care ne scapă, în 90% din cazuri de contaminare”, a explicat șeful Societății române de ATI.

Va fi o chestiune groaznică

Astfel, Șerban Bubenek a subliniat că România trebuie să evite cu orice preț concretizarea scenariului în care secțiile de terapie intensivă vor fi depășite.

”Dacă oamenii știu lucrurile astea, că nu ne putem apăra, că în clipa în care ne-am îmbolnăvit nu există un antidot și că dacă ne îmbolnăvim și ajungem în terapie intensivă avem aproape 50% șanse să nu ne mai întoarcem acasă, să-i vedem pe ceu dragi și să ne ducem viața mai departe așa cum ar trebui să facem, cred că dacă acest mesaj ajunge cum trebuie la mintea și la sufletul românilor, sunt convins că putem depăși această împotrivire.

Astăzi am avut o conferință pe anumite aspecte de tratament ale bolii COVID și, la sfârșit, Senatul Societății Române de Anestezie a fost informat că într-un centru de predicție dintr-o mare universitate din România, niște colegi matematicieni și medici au făcut un mode matematic care imită ceea ce s-a întâmplat în România în ultimele două săptămâni și rezultatul este groaznic.

Dacă lucrurile vor sta așa cum au stat în ultimele două săptămâni, la mijlocul lunii octombrie, vom avea peste 2.000 de pacienți în terapie intensivă. Va fi un măcel, va fi o chestiune groaznică și lucrul ăsta trebuie preîntâmpinat cu orice preț”, a mai spus Șerban Bubenek.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

atibubenekcoronaviruscoronavirus romaniascenariu romaniasupravietuire coronavirus
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes