Președintele Ucrainei cere dizolvarea Curții Constituționale, pentru ”amputarea” legilor anticorupție

Președintele Ucrainei cere dizolvarea Curții Constituționale, pentru ”amputarea” legilor anticorupție
Președintele Ucrainei cere dizolvarea Curții Constituționale, pentru ”amputarea” legilor anticorupție

Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, a propus vineri Parlamentului dizolvarea Curții Constituționale, după decizia controversată a acestei instituții de a invalida o serie de măsuri anticorupție, o decizie care a provocat proteste din partea a mii de ucraineni.

Astfel, Zelenski a supus Parlamentului un proiect de lege privind “reînnoirea încrederii publicului în justiție constituțională” și care proclamă “nulă” decizia Curții, “adoptată în situația unui conflict de interese” al judecătorilor săi, precum și “încetarea puterilor” tuturor magistraților Curții.

Sesizată de cincizeci de deputați pro-ruși, această instanță a anunțat miercuri că a anulat o parte a legilor anticorupție în vigoare de mai mulți ani, apreciindu-le prea severe.

Conform deciziei Curții Constituționale ucrainiene, a fost desființată răspunderea penală pentru funcționarii declarați vinovați pentru declarații de venituri mincinoase, o infracțiune pasibilă până acum de o pedeapsă de doi ani de închisoare, închiderea accesului la toate declarațiile publice online și reducerea puterilor agenției guvernamentale însărcinate cu controlarea acestor documente.

Această decizie a fost numită “amenințare pentru securitatea națională” de către președinte, care a cerut pregătirea de noi proiecte de lege anticorupție și anchetarea circumstanțelor care au dus la această decizie.

Vineri dimineața, peste o mie de persoane au protestat în fața Curții, afișând pancarte pe care scria “Fuck corruption”, “Curtea corupțională a Ucrainei” sau “Afară cu porcii din Curtea Constituțională”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

dizolvarea Curții Constituționalepreședintele ucraineanucraina dizolvare curteVolodimir Zelenski
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes