Prețul gazului – record istoric pe piața europeană

Prețul gazului în Europa a depășit, din nou, un record istoric, vineri, când a ajuns aproape la 1.200 de dolari la 1.000 de metri cubi.

Potrivit datelor de tranzacționare de la bursa ICE din Londra, prețurile gazelor pe piața futures (piața de tranzacționare a energiei electrice) europeană au depășit vineri un nou record și aproape au ajuns la 1.200 de dolari pe mia de metri cubi, fiind a patra zi consecutivă în care prețul depășește pragul de 1.000.

Contractele futures au început să se tranzacționeze cu 100 de euro pe MWh, echivalentul a 1.199,44 de dolari pe mia de metri cubi, conform platformei Trend. Prețurile gazelor au scăzut ulterior cu 1,7%, până la aproximativ 1.150 USD pe 1.000 de metri cubi.

Unul dintre motivele unei astfel de creșteri accentuate ar putea fi scăderea de aproape 3 ori a fluxului de gaz prin conducta de gaz Yamal-Europe din această dimineață, care a accelerat ulterior (de 4,3 ori), la aproximativ 0,5 mln metri cubi pe oră (2,2 mln metri cubi pe oră cu o zi înainte).

La începutul acestei săptămâni, prețurile gazului în Europa, pentru prima dată în istorie, depășeau 1.000 de dolari la 1.000 de metri cubi și apoi depășeau 1.100 de dolari.

Miercuri, prețul gazelor a depășit recordul înregistrat cu doar 24 de ore înainte, înregistrând un total de 1.040 de dolari pe mia de metri cubi, urmând ca joi să Europa să plătească peste 1.100 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze.

Specialiștii susțin că este foarte probabil ca recordul de tranzacționare să crească în continuare.

De la începutul anului, în Statele Unite ale Americii, prețul gazului s-a dublat, iar în Europa, cele mai afectate țări sunt Marea Britanie, Italia și Spania, care sunt dependente de gaze pentru a produce energia electrică

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

pret gaze
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes