Preţurile petrolului au urcat cu peste 6%, cea mai mare creştere zilnică din aproape un an

Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 6%, înregistrând cea mai mare creştere zilnică din aproape un an, după ce OPEC+ a zguduit pieţele cu planuri de a reduce mai mult producţia, transmite Reuters.

Cotaţia ţiţeiului Brent a crescut cu 4,91 dolari, sau 6,2%, la 84,80 dolari pe baril, după ce a atins cel mai ridicat nivel din 7 martie, la 86,44 dolari pe baril.

Preţul ţiţeiului West Texas Intermediate din SUA a crescut cu 4,83 dolari, sau cu 6,4%, la 80,50 dolari pe baril, după ce a atins cel mai ridicat nivel de la sfârşitul lunii ianuarie.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii, inclusiv Rusia, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, a zguduit pieţele cu anunţul de duminică că îşi reduce obiectivul de producţie cu încă 1,16 milioane de barili pe zi (bpd).

Ultimele angajamente aduc volumul total al reducerilor de producţie ale OPEC+ la 3,66 milioane bpd, conform calculelor Reuters, echivalent cu 3,7% din cererea globală.

”Reducerea producţiei de duminică nu a fost pe radarul nimănui… Cu producătorii de petrol din SUA concentraţi pe disciplina capitalului, OPEC+ rămâne la controlul pieţei petroliere”, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a declarat că a fost anunţat înainte de decizia OPEC+ şi că le-a spus oficialilor saudiţi că nu este de acord cu aceasta.

Între timp, unii analişti au indicat o slăbire a economiei şi creşterea stocurilor ca motive pentru reduceri.

Activitatea de producţie din SUA a scăzut la cel mai redus nivel din aproape trei ani în martie, pe măsură ce noile comenzi au scăzut.

Activitatea ar putea scădea în continuare, deoarece creşterile ratelor dobânzii au dus la creşterea costurilor de împrumut, reducând cererea de bunuri.

Analiştii J.P. Morgan au spus că consideră reducerile OPEC+ ca o măsură preventivă pentru a reduce excedentul pieţei în a doua jumătate a anului 2023, în timp ce Barclays vede acum o creştere de 5 dolari, faţă de prognoza de 92 de dolari pe baril pentru preţul petrolului Brent în acest an.

Goldman Sachs şi-a redus previziunile de producţie pentru sfârşitul anului 2023 pentru OPEC+ cu 1,1 milioane de barili pe zi şi şi-a crescut previziunile privind preţul petrolului Brent la 95 de dolari pe baril pentru 2023 şi 100 de dolari pentru 2024, a spus într-o notă.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

pret petrol
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes