Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a demisionat. Cinci candidați pentru postul său

Primul ministru japonez Shinzo Abe, aflat în funcție de la sfârșitul anului 2012, a anunțat la sfârșitul acestei săptămâni intenția de a demisiona din motive de sănătate.

“Am decis să demisionez din funcția de prim-ministru”, a declarat Shinzo Abe într-o conferință de presă, explicând că a suferit o recidivare a boalii sale cronice, colită ulceroasă sau colită ulcerativă, scrie bfmtv.com.

Premierul, în vârstă de 65 de ani, care tocmai a înregistrat recordul pentru longevitate în postul său, a declarat luni că a făcut teste medicale într-un spital din Tokyo pentru a doua oară în opt zile, reluând speculațiile asupra capacității sale de guvernare.

Cinci candidați la funcția de prim-ministru

Taro Aso, în vârstă de 79 de ani, a combinat din 2012 funcțiile de ministru al Finanțelor și viceprim-ministru.

Taro Aso, veteran dintr-o familie bogată de industriași și politicieni a fost creditat de mult cu ambiția de a reveni la putere.

Cariera sa politică a fost presărată cu nenumărate gafe. În 2013, de exemplu, a cerut oamenilor cărora li se apropia sfârșitul vieții să moară „rapid” pentru a reduce costurile asistenței medicale, apoi a sugerat ,câteva luni mai târziu, că Japonia ar putea „să se inspire” din Germania nazistă pentru a-și reforma constituția.

Yoshihide Suga a jucat un rol important în revenirea lui Shinzo Abe la putere după ce primul său mandat de prim-ministru a eșuat în 2006-2007.

Shinzo Abe l-a recompensat numindu-l secretar general al guvernului în 2012, o poziție strategică în care coordonează acțiunile ministerelor și ale partidului aflat la putere și consultă guvernatorii regionali.

La vârsta de 71 de ani, Yoshihide Suga este, de asemenea, figura guvernului, în calitate de purtător de cuvânt, vorbind în fiecare zi în fața presei.

Shigeru Ishiba, fost ministru al Apărării, este pasionat de tehnologiile militare , cultivând și un gust ieșit din comun pentru muzica pop japoneză din anii ’70.

Acest fost bancher în vârstă de 63 de ani este văzut ca un orator carismatic și un om cu experiență: la 29 de ani, el a cucerit fotoliul de deputat, pe care îl deține și astăzi.

Shigeru Ishiba este un candidat la succesiunea lui Shinzo Abe, popular în rândul publicului larg, dar nu este unanim recunoscut în rândul aleșilor PLD, mai ales că el părăsise anterior partidul.

Taro Kono, ministrul Apărării, 57 de ani, cândva văzut ca un reforator ambițios și independent, a schimbat ulterior macazul și ocupat ulterior poziții strategice în guvernul Abe.

În ultimii ani, el a evitat astfel să menționeze public opoziția sa față de energia nucleară, o energie susținută de guvern.

Absolvent al prestigioasei Universități Americane din Georgetown, Kono a fost și ministru al Afacerilor Externe din 2017 până în 2019.

Fumio Kishida, fost ministru de Externe, strategul politic principal al PLD, a fost adesea privit ca favorit la succesiunea lui Shinzo Abe, însă personalitatea rezervată și lipsa sa de carismă ar putea reprezenta serioase impedimente.

Ales din Hiroshima, în vârstă de 63 de ani, Kishida a fost în special arhitectul sosirii lui Barack Obama în 2016, prima vizită a unui președinte american în exercițiu în orașul devastat de bomba atomică

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

candidat prim ministru japoniainlocuitor Shinzo AbeShinzo Abe a demisionatshinzo abe demisie
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes