Prima bancă de plasmă convalescentă, pentru tratarea pacienţilor bolnavi de COVID, va funcționa la MAI

Primul Centru de transfuzii de donare de sânge şi plasmă convalescentă va fi înființat la nivelul Ministerului de Interne, a anunţat marţi ministrul Marcel Vela. Acesta va funcţiona în cadrul spitalului Dimitrie Gerota din Bucureşti şi va fi condus de doi medici care au fost infectaţi cu COVID, dar s-au vindecat.

“Această măsură este cu atât mai necesară, având în vedere posibilităţile actuale de terapie oferite de centrele specializate. Pentru pacienţii grav bolnav, plasma donată de pacienţii care s-au vindecat de COVID poate reprezenta unica şansă la viaţă”, a spus Vela în cadrul unei conferinţe de presă.

Această decizie a fost salutată de reprezentanții firmei Besmax Pharma Distribution, firmă care a donat 18 aparate de plasmafereză pentru colectarea plasmei convelescente folosită în tratarea bolnavilor de Covid-19.

Alături de ministru au stat şi medicii Alida Moise, directorul spitatului “Dimitrie Gerota” al MAI, şi Dinu Dragomir, directorul direcţiei medicale al aceluiaşi spital. Cei doi s-au infectat cu coronavirus, dar au reuşit să învingă boala, iar acum se vor ocupa de proiectul Centrului de transfuzii, a spus Marcel Vela.

Totodată, ministrul le-a mulţumit românilor care au donat plasmă convalescentă în cadrul campaniei “Donează plasmă pentru ca alţii să trăiască”.

Centrul de transfuzii de donare de sânge şi plasmă va funcţiuna în cadrul spitalului Dimitrie Gerota, care aparţine MAI.

“Vom avea posibilitatea să ne îmbunătăţim activitatea şi să răspundem cerinţelor, mai ales că în pandemie nu s-au mai putut organiza cunoscutele caravane pentru donarea de sânge, deşi donarea este foarte mare.

În noul Centru vor putea dona atât civili, cât şi personal al MAI, dar beneficiarii vor fi toţi românii vare vor avea nevoie.”, a încheiat ministrul de interne.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

banca de plasmaplasma convalescentaspitalul gerota plasma
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes