Recomandate Sanatate

Primele flacoane de hiperimunoglobulină anti SARS-COV2 ar putea ajunge la pacienții români chiar în cursul lunii august. România, a treia țară din lume cu acces la acest medicament

Ministerul Sănătății a primit o noupă ofertă pentru bolnavii de COVID-19 de la aceeași firmă, Besmax Pharma Distribution (BPHD), care a distribuit gratuit și aparatele de plasmafereză plus kiturile de colactare a plasmei convalescente. Din cele 50 de aparete oferite, au fost instalate doar 18.

Noua ofertă face referire la rezultatele excepționale ale cercetărilor internaționale, care au condus la obținerea unui medicament fabricat din plasmă convalescentă. Conform informațiilor oferite de CEO-ul companiei, Florin Hozoc, ”compania BPHD s-a oferit să susțină financiar producția primelor 3.000 de flacoane de hiperimunoglobulină, iar primii pacienți români ar putea primi acest tratament în 5-6 săptămâni! Totul este să accelerăm colectarea de plasmă convalescentă, iar statul să se implice într-un astfel de proiect.”

Oferta a fost făcută încă din luna iunie și v-o prezentăm integral:

”Stimate domnule ministru,
Vă prezentăm mai jos propunerea de colaborare privind accesul pacienților români diagnosticați cu COVID 19 la tratamentul cu hiperimunoglobuline anti SARS-COV2, medicament fabricat din plasmă convalescentă, colectată de la donatorii care au fost infectați cu noul coronavirus și s-au vindecat.

Aceasta hiperimunoglobulină a fost dezvoltată de către Kamada Israel și este disponibilă deja pentru uz compasional în Israel. Kamada Israel împreună cu Kedrion Italia au încheiat un parteneriat pentru a realiza studiile clinice și pentru a autoriza această imunoglobulină la nivel global. Mai multe detalii despre acest parteneriat, dar și despre produsul dezvoltat de către Kamada puteti să găsiți aici :
https://www.kamada.com/news/kamada-announces-availability-of-its-plasma-derivedhyperimmune-igg-therapy-for-coronavirus-disease-covid-19-for-compassionate-use-treatment-inisrael/

Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD) este reprezentantul Kedrion în Romania și a început discuțiile cu Kedrion Italia și Kamada Israel pentru încheierea unui acord privind fabricarea de imunoglobulină umană anti SARS-COV2 pentru pacienții români. Astfel, BPHD va putea trimite la fracționare plasmă convalescentă colectată de la donatori români, urmând ca producătorul israelian Kamada să proceseze această plasmă și să returneze integral produsele finite obținute, respectiv hiperimunoglobulină anti SARS-COV2.

Mai mult, conform discuțiilor avute deja, asocierea Kedrion-Kamada a fost de acord să proceseze și cantități mai mici de plasma, respectiv 100 litri de plasmă convalescentă, astfel încât primele flacoane de hiperimunoglobulină anti SARS-COV2 să poată fi puse la dispoziția spitalelor din România chiar în cursul lunii august a acestui an.

Având în vedere cele de mai sus dar și acoperirea nevoii de tratament pentru pacienții români, ne adresăm dumneavoastră cu următoarele propuneri :

  • a) Romania să colecteze plasmă convalescentă prin centrele de transfuzie sanguină cu ajutorul echipamentelor de plasmafereză deja puse la dispoziție prin sponsorizarea oferită deja de către BPHD. Astfel vom avea 0 (zero) costuri de colectare.
  • b) plasma convalescentă ce urmează a fi fracționată în vederea fabricării imunoglobulinei anti SARSCOV2 va îndeplini specificațiile prevăzute în autorizația de producție emisă de autoritățile israeliene și transmise de către producător (Kamada).
  • c) BPHD se oferă să acopere toate costurile de fabricație dar și costurile de transport al plasmei către fabrica Kamada din Israel, respectiv al imunoglubulinei către România.
  • d) Cantitatea maximă de plasmă care face obiectul acestei donații este de 3000 litri de plasmă convalescentă, din care se pot obține 3000 de flacoane de hiperimunoglobulină anti SARS-COV2. Ulterior, Ministerul Sănătății va organiza o licitație pentru a selecta printr-o procedură competitivă și transparentă producătorul care va putea procesa plasma convalescentă în vederea fabricării de imunoglobulină anti SARS-COV2, pe măsură ce vor fi și alte companii farmaceutice, care vor reuși să producă imunoglobulină anti SARS-COV2.
  • e) Ministerul Sănătății va autoriza administrarea respectivei imunoglobuline anti SARS-COV2 pentru pacienții COVID-19 printr-un program de uz compasional și va aproba derularea în Romania a unui studiu clinic în vederea autorizării de punere pe piață. Studiul clinic se va derula independent de aceasta donație și va fi aprobat cu respectarea legislației în vigoare.
  • f) Ministerul Sănătății va organiza campanii de informare și promovare a donării de plasmă, astfel încât persoanele vindecate de COVID-19 să înțeleagă importanța donării de plasmă, din care se poate fabrica hiperimuniglobulina anti SARS-COV2, medicament ce conține soluție concentrată de anticorpi specifici, ce pot neutraliza noul coronavirus.

România, a treia țară cu acces la acest medicament

Acceptând propunerea BPHD, România poate deveni a treia țară din lume, după Israel și Italia, care va avea acces la acest medicament esențial în lupta cu noul coronavirus. Reamintim că în prezent, la nivel mondial, mai multe companii încearcă să producă imunoglobuline anti SARS-COV2, respectiv mai multe țări încearcă să-și asigure accesul prioritar la aceste medicamente.

Această donație ar asigura României accesul gratuit la primele 3000 de doze de imunoglobulină anti SARS-COV2, chiar înaintea unor țări mult mai puternice (SUA, Germania, Franța, Marea Britania, Spania, China, etc.).
Pentru a putea să incheiem parteneriatul cu Kedrion-Kamada și a putea să beneficiem de garanția fabricatiei de imunoglobulină anti SARS-COV2, avem nevoie de un răspuns din partea Ministerului Sănătății până cel mai târziu la 15 iulie 2020.

În speranța că răspunsul primit va fi pozitiv, vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate pentru a
detalia oferta în cadrul unei întâlniri la sediul Ministerului Sănătății.

Cu respect,
Florin Hozoc
Director General
Besmax Pharma Distribution SRL”

Mukțumită acestei oferte, care nu implică niciun cost din partea Ministerului Sănătății, în România ar putea fi tratați mii de pacienți infectați cu COVID-19.

”Dacă statul s-ar mişca rapid, primele flacoane cu hiperimunoglobulină convalescentă ar putea ajunge în spitalele româneşti la sfârşit de august. Am fi a treia ţară din lume, după Italia şi Israel, care ar folosi acest tratament! Sper mult ca oficialii din domeniul sănătăţii să realizeze că suntem din nou într-o cursă contracronometru pentru a salva vieţilor oamenilor şi că trebuie să ne pregătim serios pentru creşterea numărului de bolnavi critici şi pentru tratarea lor. Nu putem trata oamenii cu Paracetamol şi nu putem aştepta încă un an sau mai bine până vom avea eventual un vaccin!”

Florin Hozoc, CEO Besmax Pharma Distribution

Alte știri de interes

De ce se trag 21 salve de tun de Ziua Marinei?

Gloria Pascu

România, răspuns ferm față de avertismentele Rusiei: Măsuri conforme cu angajamentele internaționale

Saghin Cristian

Bilanț uriaș al infectărilor cu coronavirus în România – 14 august 2020

Gloria Pascu

FCSB lovită de coronavirus: patru jucători, infectați

Saghin Cristian

Halep a scăpat: nu s-a accidentat, ci au fost probleme cu mușchii. Declarațiile de după meciul doi de la Praga

Gloria Pascu

Prelungirea stării de alertă, pe masa Guvernului Orban

Mihnea Tudor

Klaus Iohannis, despre moţiune: O măsură populistă, electoralistă, fără rost

Saghin Cristian

Starea de sănătate a managerului Spitalului din Vaslui s-a agravat. Ce efect are coronavirusul asupra corpului doctoriței

Mihnea Tudor

Marcel Ciolacu, amenințare fără precedent: Acasă sau la pușcărie. Când depune, oficial, moțiunea de cenzură

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »