Primul Centru de Explorare a Energiei NuScale din Europa a fost inaugurat la București!

S.N. Nuclearelectrica S.A. și Universitatea Politehnica din București a anunțat lansarea primului Centru de Explorare a Energiei NuScale (Centrul E2), care găzduiește simulatorul camerei de comandă pentru centrala cu reactoare modulare mici VOYGRTM NuScale. Lansarea Centrului E2 în cadrul Facultății de Energetică a Universității Politehnica din București este o premieră europeană care reconfirmă poziția de lider a României în sectorul energiei nucleare și în dezvoltarea forței de muncă.

Dezvoltarea în România a acestei modalități de producere a energiei este un succes al Parteneriatului Strategic pe care Romînia îl are cu SUA. Sprijinul american pentru includerea SMR în sistemul național de producere a energiei este unul substanțial, fiind vorba de 14 milioane dolari, bani oferiți chiar de la începutul studiilor de inginerie și proiectare. Premierul a participat, vineri, la evenimentul de lansare a primului Centru de Explorare a Energiei (Centrul E2) din Europa, care găzduiește simulatorul camerei de comandă a reactorului modular mic NuScale, organizat de Nuclearelectrica la Universitatea Politehnica din București.

Premierul Nicolae Ciucă, prezent la eveniment, a declarat: „Mă bucur foarte mult să particip la acest eveniment pentru că ştiu cât de mult s-a trudit pentru ca noi să putem să beneficiem de acest proiect pilot care pune România pe harta importantă a ceea ce urmează să se dezvolte în domeniul energiei nucleare civile. Ne aflăm într-un moment important pentru România şi pentru industria nucleară naţională. Prin instalarea primului Centru de Explorare a Energiei (Centru E2) NuScale, suntem prima ţară din lume care va implementa tehnologia americană a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni. Paşii rapizi pe care îi face ţara noastră în ceea ce priveşte tehnologia nucleară avansată, sigură, matură şi eficientă este un succes al colaborării dintre România şi SUA. Este, de asemenea, un succes al Guvernului, al Ministerului Energiei, al Nuclearelectrica, reprezentat de Cosmin Ghiţă, şi desigur, este un succes al diplomaţiei române”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Țara noastră are capacitatea și atuurile necesare pentru a deveni un lider în implementarea în siguranță a SMR-urilor în România și în Europa, precum și un centru de educație și formare în domeniul reactoarelor modulare mici (SMR) în regiune.

Inovațiile care vor fi pregătite în noul Centru E2 din cadrul Universității Politehnica din București vor întări poziția României pe plan internațional în domeniul energiei nucleare civile.

Acești pași în domeniul nuclear civil, alături de exploatarea gazelor din Marea Neagră și investițiile care se vor face prin programul REPowerEU, vor contribui la garantarea independenței energetice a României. Alături de gazda evenimentului, Mihnea Costoiu, Rector al Universității POLITEHNICA din București, la eveniment au mai participat Virgil Popescu, ministrul Energiei, Ann K. Ganzer, Secretar Principal Adjunct (PDAS) în cadrul Biroului de Securitate Internațională și Neproliferare al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, John Hopkins, Președinte și Director General NuScale, Cosmin Ghiță, director general al Nuclearelectrica, RoPower, E-Infra, CNCAN, ANDR, precum și studenți și cadre didactice ai universităților tehnice din România, din – București, Târgovişte, Constanţa și Piteşti.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

centru de explorare a energiei nuscale ciuca politehnica reactor modular
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes