Primul stat din Sudul SUA care a abolit pedeapsa cu moartea: Virginia

Statul Virginia a devenit miercuri primul stat din ceea ce a fost Sudul segregaționist care a abolit pedeapsa cu moartea. Statul american sudist deține recordul de execuții din Statele Unite.

“Astăzi nu există loc pentru pedeapsa cu moartea în acest stat, în sud și în această țară”, a declarat guvernatorul democrat Ralph Northam în timpul unei ceremonii la închisoarea Greensville, unde până acum au avut loc execuțiile.

Virginia se alătură celorlalte 22 de state dintre cele 50 din componenţa SUA care au abolit pedeapsa capitală. ‘În îndelungata istorie a Virginiei, această jurisprudenţă a dus la executarea mai multor oameni decât în orice alt stat’ american, subliniază comunicatul. ‘A venit timpul să oprim această maşinărie a morţii. Pedeapsa cu moartea nu este un instrument corect şi eficient de justiţie penală’, se menţionează în text.

Conform Centrului de informare cu privire la aplicarea sentinţelor capitale, din 1976 şi până în prezent, au avut loc 113 execuţii în statul Virginia. Numărul sentinţelor capitale este în declin în ultimul timp în SUA, parţial datorită schimbării produse la nivelul opiniei publice, precum şi dificultăţilor tot mai mari în privinţa obţinerii substanţelor necesare pentru injecţia letală.

De asemenea, impunerea pedepsei cu moartea comportă de obicei litigii prelungite şi costisitoare.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

abolire pedeapsa cu moartea padeapsa cu moartea statul virginia
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes