International

Primul telefon al președintelui Joe Biden: Discuție cu Vladimir Putin

Preşedintele Joe Biden a vorbit marţi pentru prima oară cu omologul său rus Vladimir Putin de când a devenit liderul SUA, exprimându-şi îngrijorarea legată de activităţile Rusiei, între care tratamentul aplicat criticului Kremlinului Alexei Navalnîi, care a fost arestat săptămâna trecută la revenirea în ţară din Germania, a anunţat Casa Albă, transmite Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Jen Psaki a anunţat convorbirea telefonică dintre cei doi preşedinţi în timpul briefingului de presă zilnic.

Discuţia a avut loc în timp ce Biden ajustează politică SUA faţă de Rusia într-o manieră mai fermă comparativ cu predecesorul său Donald Trump, care a refuzat să îl atace direct pe Putin.

În acelaşi timp, Biden a încercat că refacă alianţa tensionată dintre SUA şi Europa, subliniind într-o discuţie telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că Washingtonul va respecta pactul de apărare reciprocă al tratatului organizaţiei.

Preşedintele Biden a reafirmat angajamentul Statelor Unite de apărare colectivă, îm conformitate cu Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic şi a subliniat angajamentul său pentru consolidarea securităţii transatlantice”, arată un comunicat al Casei Albe.

În discuţia cu Putin, subiectele au inclus propunerea lui Biden de extindere a tratatului privind armanentul nucelar New START cu Rusia pentru o perioadă de cinci ani şi un ”sprijin puternic al SUA pentru suveranitatea Ucrainei” în faţa agresiunii ruseşti.

Tratatul referitor la controlul armelor, care urmează să expire pe 5 februarie, limitează Statele Unite şi Rusia la desfăşurarea a nu mai mult de 1.550 de focoase nucleare strategice fiecare.

Psaki a spus că Biden s-a referit şi la cazul lui Navalnîi, care a fost închis săptămâna trecută după întoarcerea sa la Moscova, într-un caz care a amplificat tensiunile între Rusia şi Statele Unite.

Biden şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la atacul cibernetic masiv efectuat împotriva unor instituţii şi companii americane prin intermediul piratării companiei Solar Winds, atribuită Rusiei şi la informaţiile că ruşii au oferit recompense insurgenţilor talibani pentru uciderea trupelor american preşedintele american a vorbit cu cancelarul german Angela Merkel.

”Preşedintele a mulţumit secretarului general (NATO) pentru conducerea fermă a alianţei şi şi-a exprimat intenţia de a se consulta şi a colabora cu aliaţii asupra întregii game de preocupări de securitate comune, inclusiv Afganistan, Irak şi Rusia”, potrivit comunicatului Casei Albe.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Dalai Lama s-a vaccinat cu prima doză de ser AstraZeneca

Gloria Pascu

Roma a blocat exportul de vaccinuri AstraZeneca, o premieră în UE

Mihnea Tudor

Șapte oficiali ruşi de rang înalt, sancționați de SUA în dosarul otrăvirii lui Navalnîi

Mihnea Tudor

Donald şi Melania Trump, vaccinaţi anti-COVID la începutul anului, în mare secret

Daniela Arnăutu

Franța modifică limita de vârstă pentru vaccinarea cu AstraZeneca

Mihnea Tudor

Nicolas Sarkozy, condamnat la trei ani de închsoare, cu privire la corupţie şi trafic de influenţă

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »