Primul tren electric suspendat din lume se află în Wuppertal, Germania

Primul tren electric suspendat din lume se adlă în Wuppertal, Germania. Sursa foto: colaj SPS
Primul tren electric suspendat din lume se adlă în Wuppertal, Germania. Sursa foto: colaj SPS

Istoria consemnează una dintre minunile tehnologice ale începutului de secol XX, în chiar primul an, când primul tren electric suspendat din lume a fost inaugurat în Wuppertal, Germania.

Inaugurarea sa a fost în 1901, iar martorii evenimentului au afirmat că este o minune a lumii moderne. Așa și era, la acel moment. Pentru România, la mai bine de 120 de ani de la acea zi, rămâne un vis ”suspendat”, chiar dacă suntem în mileniul al treilea.

Linia de tren are 13,3 kilometri de șine care străbat un traseu cu 20 de stații și constituie cel mai vechi mijloc de transport electric din lume, care funcționează prin intermediul unui sistem unic.

Instalația ajunge la înălțimi de 12 metri deasupra râurilor Wupper, Oberbarmen și Sonnborner și de 8 metri deasupra văilor.

Traseul are 20 de stații, iar trenul electric deservește populația de circa 360.000 a orașului Wuppertal, și traversează chiar și o autostradă. Trenul electric din Wupertal transportă anual circa 26 milioane de pasageri.

Motivul pentru care s-a recurs la suspendarea șinelor de tren a fost faptul că străzile din orașul Wuppertal erau bine proiectate și bine dezvoltate pentru mașini și pietoni. De asemenea, zona deluroasă nu permitea construcția unui mijloc de transport subteran, așa că inginerii au gândit un sistem unic în lume, prin care trenul avea să funcționeze pe șine suspendate deasupra oașului.

La Wupertal, primul tren feroviar electric din lume, a fost proiectat de inginerul și inventatorul german Eugen Langhen, iar proiectul a fost inițial propus orașelor Berlin, Munchen și Breslau, care au refuzat acest plan extrem de îndrăzneț la vremea aceea.

16 milioane mărci

Sistemul de șine de cale ferată suspendată a fost construit în Barmen, Elberfeld și Vohwinkel între 1897 și 1903, iar primul traseu a fost inauguat în 1901.

Practic, construcția primului sistem feroviar electric a început în 1898, sub atenta supraveghere a maestrului constructor Wilhelm Feldmann. La 24 octombrie 1900, însuși împăratul Wilhelm al II-lea a participat la primul test al trenului electric suspendat.

Pe 1 martie 1901, primul tronson al trenului electric suspendat: linia Kluse – Zoo Stadion, iar ultimul tronson a fost inaugurat la 27 iunie 1903.

Pentru primul sistem feroviar suspendat ce funcționează cu electricitate s-au folosit aproximativ 19.200 tone de oțel. Proiectul a costat 16 milioane de mărci de aur, iar singurul moment, când calea ferată s-a închis, a fost în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, din cauza unor daune grave, însă a fost redeschisă în 1946.

România avea să inaugureze prima locomotivă electrică abia la 15 februarie 1969, aproape cu 70 de ani mai târziu după „minunea suspendată” de la Wuppertal.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

minunea suspendataprimul trenprimul tren electricprimul tren feroviar electric din lumetren suspendattren wupertaltren wuppertalwuppertal
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes