International

Primul vaccin contra coronavirusului care declanșează răspunsul imun, realizat la Oxford

Un vaccin contra coronavirusului a fost dezvoltat de Universitatea din Oxford. Vaccinul pare sigur și declanșează un răspuns imun. Studiile au implicat 1.077 de persoane. Acestea au arătat că injecția a determinat crearea de anticorpi și celule T, care pot lupta împotriva coronavirusului.

Potrivit studiului, 90% dintre oameni au dezvoltat anticorpi neutralizanți după o singură doză. Doar zece persoane au primit două doze, toate producand anticorpi neutralizanți. Nu au existat reacții adverse periculoase în urma administrării vaccinului. Cu toate acestea, 70% dintre persoanele studiate au avut fie febră, fie dureri de cap.

Descoperirile sunt extrem de promițătoare. Insă este încă prea devreme să se cunoască dacă acest lucru este suficient pentru a oferi protecție. Marea Britanie a comandat deja 100 de milioane de doze de vaccin.

Vaccinul a fost numit ChAdOx1 nCoV-19. El este dezvoltat la o viteză fără precedent.

Cum funcționează vaccinul

Vaccinul este elaborat dintr-un virus realizat genetic care determină răceala comună la cimpanzei. Virusul a fost puternic modificat. Acest lucru pentru a nu putea provoca infecții la oameni. De asemenea, alt scop a fost acela de a-l face „să arate” mai mult a coronavirus.

O mare parte a cercetarii coronavirusului s-a referit la anticorpi. Dar ei sunt doar o parte a apărării sistemului imunitar. Anticorpii sunt proteine ​​mici sintetizate de sistemul imunitar care se lipesc pe suprafața virusurilor.

Anticorpii neutralizanți pot dezactiva coronavirusul. Celulele T sunt un tip de celule albe din sânge. Acestea ajută la coordonarea sistemului imunitar. Ele sunt capabile să detecteze care dintre celulele corpului au fost infectate și să le distrugă.

Aproape toate vaccinurile eficiente induc un anticorp dar și un răspuns al celulelor T. Nivelurile de celule T au atins valori maxime la 14 zile după vaccinare. Iar nivelurile de anticorpi au atins maximul după 28 de zile. Studiul nu a durat o perioadă suficient de mare pentru a înțelege cât timp pot dura, a arătat studiul din Lancet.

Alte știri de interes

Covid 19 – Belgia va redeschide magazinele la 1 decembrie

Mihnea Tudor

Germania prelungeşte restricţiile impuse în lupta împotriva covid-19 până la începutul lui ianuarie

Mihnea Tudor

Michael Flynn, grațiat de Donald Trump

Mihnea Tudor

Câte cazuri de coronavirus au fost detectate în lume: Cifră înspăimântătoare

Mihnea Tudor

Donald Trump l-ar putea graţia, în ultimele zile ale mandatului, pe fostul său consilier în domeniul securităţii

Mihnea Tudor

Franţa anunță primele măsuri de relaxare

Saghin Cristian

ALEGERI ÎN SUA – Victoria lui Joe Biden în Pennsylvania, certificată

Saghin Cristian

Bloomberg: Elon Musk îl depăşeşte pe Bill Gates în clasamentul miliardarilor

Mihnea Tudor

Italia a depăşit pragul de 50.000 de morţi din cauza coronavirusului

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »