International

Primul vaccin contra coronavirusului care declanșează răspunsul imun, realizat la Oxford

Un vaccin contra coronavirusului a fost dezvoltat de Universitatea din Oxford. Vaccinul pare sigur și declanșează un răspuns imun. Studiile au implicat 1.077 de persoane. Acestea au arătat că injecția a determinat crearea de anticorpi și celule T, care pot lupta împotriva coronavirusului.

Potrivit studiului, 90% dintre oameni au dezvoltat anticorpi neutralizanți după o singură doză. Doar zece persoane au primit două doze, toate producand anticorpi neutralizanți. Nu au existat reacții adverse periculoase în urma administrării vaccinului. Cu toate acestea, 70% dintre persoanele studiate au avut fie febră, fie dureri de cap.

Descoperirile sunt extrem de promițătoare. Insă este încă prea devreme să se cunoască dacă acest lucru este suficient pentru a oferi protecție. Marea Britanie a comandat deja 100 de milioane de doze de vaccin.

Vaccinul a fost numit ChAdOx1 nCoV-19. El este dezvoltat la o viteză fără precedent.

Cum funcționează vaccinul

Vaccinul este elaborat dintr-un virus realizat genetic care determină răceala comună la cimpanzei. Virusul a fost puternic modificat. Acest lucru pentru a nu putea provoca infecții la oameni. De asemenea, alt scop a fost acela de a-l face „să arate” mai mult a coronavirus.

O mare parte a cercetarii coronavirusului s-a referit la anticorpi. Dar ei sunt doar o parte a apărării sistemului imunitar. Anticorpii sunt proteine ​​mici sintetizate de sistemul imunitar care se lipesc pe suprafața virusurilor.

Anticorpii neutralizanți pot dezactiva coronavirusul. Celulele T sunt un tip de celule albe din sânge. Acestea ajută la coordonarea sistemului imunitar. Ele sunt capabile să detecteze care dintre celulele corpului au fost infectate și să le distrugă.

Aproape toate vaccinurile eficiente induc un anticorp dar și un răspuns al celulelor T. Nivelurile de celule T au atins valori maxime la 14 zile după vaccinare. Iar nivelurile de anticorpi au atins maximul după 28 de zile. Studiul nu a durat o perioadă suficient de mare pentru a înțelege cât timp pot dura, a arătat studiul din Lancet.

Alte știri de interes

Regina Elisabeta a II-a îşi pierde tronul în Barbados

Mihnea Tudor

Noua Zeelandă ar putea să-și schimbe numele cu unul indigen

Mihnea Tudor

Ambasadorul SUA în China a demisionat

Mihnea Tudor

UE testează interoperabilitatea între aplicaţii de urmărire a Covid-19 în şase state

Mihnea Tudor

Sebastian Kurz: Austria a intrat în al doilea val de coronavirus

Mihnea Tudor

Erdogan, amenințare fără precedent la adresa Franței: Nu căutaţi ceartă cu Turcia!

Saghin Cristian

Efect neașteptat al pastilelor de Paracetamol

Mihnea Tudor

Trump i-a spus jurnalistului Bob Woodward că ştia în februarie că maladia Covid-19 este „o chestie mortală”, dar voia să o minimalizeze

Saghin Cristian

Opozantul belarus Maxim Znak, un membru al Consiliului de Coordonare al opoziţiei, arestat de bărbaţi ”mascaţi” în civil

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »