Prințul Philip soțul Reginei Angliei a murit

Prințul Philip soțul Reginei Angliei a murit.

PRINȚUL Philip a murit la vârsta de 99 de ani, a anunțat astăzi Palatul Buckingham.

Ducele de Edinburgh, care fusese căsătorit cu regina de 73 de ani și descris ca fiind forța ei constantă, a decedat la Castelul Windsor în această dimineață.

Într-o declarație din Palatul Buckingham, citată de The Sun, se spune:

Cu o profundă tristețe că Majestatea Sa Regina a anunțat moartea iubitului ei soț, Alteța Sa Regală Prințul Filip, Duce de Edinburgh.
Alteța Sa Regală a decedat pașnic în această dimineață la Castelul Windsor.
Anunțuri suplimentare vor fi făcute în timp util.
Familia Regală se alătură oamenilor din întreaga lume în doliu pentru pierderea sa”.

Prințul Philip a fost la Spitalul Regele Edward al VII-lea din Londra pe 16 februarie după ce s-a simțit rău. Două săptămâni mai târziu, a fost transferat la Spitalul St Bart pentru tratament pentru o infecție și o afecțiune cardiacă.

Palatul Buckingham a anunțat atunci marți, 16 martie, că a fost eliberat din spital și că eraîntr-o stare „de bună dispoziție” și „confortabil”.

Philip își dedicase viața reginei și a murit tragic chiar înainte de împlinirea a 100 de ani în iunie anul acesta.

Moartea sa vine după 12 luni pline de frământări pentru familia regală a Marii Britanii, după ce Meghan Markle și prințul Harry au renunțat la familia regală.

Prințul Philip a fost unul dintre cei mai muncitori regi – din 1952 a participat la 22.219 angajamente solo și 637 de turnee în străinătate, într-o carieră marcată de celebrele sale gafe, inteligență și înțelepciune.

Un lung șir de boli

El a suferit de mai multe boli de-a lungul anilor, fiind tratat şi de blocarea unei artere coronariene la spitalul Papworth din Cambridgeshire în decembrie 2011. Prinţul a mai fost în spital şi pentru o infecţie la vezică în iunie 2012, când a fost nevoit să lipsească de la Jubileul de diamant al reginei.

În anii următori, a fost tratat pentru probleme abdominale şi de auz. Toate aceste probleme medicale au dus şi la retragerea sa din viaţa publică în 2017.

Cel mai recent eveniment public la care a participat a avut loc în luna mai 2019. El a luat parte la nunta fiicei prinţilor de Kent, Lady Gabriella Windsor.

În ianuarie 2019, el a scăpat fără să fie rănit după ce a provocat un accident de maşină în care au fost rănite două persoane, în apropiere de proprietatea de la Sandringham, în Norfolk. După incident, a renunţat la permisul de conducere.

Urmașii regelui și ai reginei

Prinţul Philip, cu origini greceşti şi daneze, s-a născut pe 10 iunie 1921, în Corfu. A fost educat în Franţa, Germania şi Marea Britanie, după ce familia lui a fost exilată când el era copil.

Prinţul Philip al Greciei şi Danemarcei, titlu primit la naştere, s-a înrolat în Marina britanică în 1939. Din luna iulie a aceluiaşi an, a început să corespondeze cu prinţesa Elizabeth, pe care o întâlnise prima dată în 1934. După război, a primit permisiunea regelui George VI să se căsătorească cu Elizabeth.

În iulie 1947, a fost anunţată logodna. El a renunţat la titlurile deţinute şi a fost numit Duce de Edinburgh, Earl of Merioneth şi Baron Greenwich of Greenwich în dimineaţa zilei în care s-a căsătorit – 20 noiembrie 1947.

Regina Elizabeth II şi prinţul Philip au patru copii – Charles, Prinţ de Wales, născut în 1948; principesa Anne, născută în 1950; Andrew, Duce de York, născut în 1960, şi Edward, Earl of Wessex, născut în 1964. Ei au nouă nepoţi – prinţul William, prinţul Harry, Peter Philips, Zara Philips, prinţesa Beatrice, prinţesa Eugenie, Lady Louise Windsor şi James, Viscount Severns – şi şase strănepoţi – Isla Phillips, Savannah Phillips, prinţul George, prinţesa Charlotte şi prinţul Louis, şi Archie.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

printul filip a murit printul philip a murit sotul reginei a murit
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes