Problematica detectării avansate în orașele inteligente

Într-o lume în care resursele sunt rare, iar zonele urbane consumă marea majoritate din aceste resurse, este vital ca orașele să fie mai ecologice și mai durabile.

Într-o comunitate inteligenta, Internetul obiectelor (IoT) reprezintă un cumul de tehnologii și aplicații care echipează și conectează infrastructuri și diferite locații, pentru a genera tot felul de informații obținute prin analiza instantanee a datelor. Internetul obiectelor (IoT) începe să transforme administrația publică, cetățenii, autoritățile și infrastructurile fizice devenind tot mai conectate.

În scopul unei administrări cât mai eficiente, o autoritate publică de tip Smart City își poate senzoriza domeniul public cu aproape orice tip de dispozitiv cum ar fi camere IP, sisteme de gestionare video, sisteme de control al accesului, sisteme de detectare a intruziunilor, senzori de temperatură, senzori de umiditate contoare de energie, controlere de automatizare a clădirilor, sisteme de localizare în timp real și altele.

Pentru de a obține o imagine holistică a mediului natural și cel construit, tehnologiile de detectare joacă un rol important în crearea orașelor inteligente. Însă senzorizarea omniprezentă creează numeroase provocări de natură tehnologică sau socială.

Prin stabilirea de conexiuni complexe la orice, companiile care dețin utilitățile publice pot înțelege mai bine managementul ciclului de viață al activelor, prin culegerea unui număr imens de date de la utilizatori.

Odată cu implementarea acestor tehnologii si culegere de date, apar diverse probleme legate de senzorizarea domeniului si serviciilor publice, atât de natură tehnică, cât și socială.

Unele dintre aceste provocări sunt:

Coordonarea problemelor între nodurile senzorilor:
Atunci când nodurile sunt implementate în număr mare, ele trebuie gestionate eficient. O coordonare eficientă (în termeni de rutare, de exemplu) între un număr atât de mare de dispozitive este o mare provocare.

Securitate:
Tehnologiile care permit activarea aplicațiilor de detectare au o serie de probleme care trebuie luate în considerare în contextul orașelor inteligente. Aceste rețele vor fi predispuse la atac cibernetic.

Proprietatea datelor și confidențialitatea:
Se pune problema cine va deține drepturile pentru toate datele colectate de aceste aplicații de detectare? De exemplu, dacă avem acces la datele privind consumul de energie sau apă sau despre deplasarea unei persoane, aceste date pot fi utilizate fără consimțământul respectivei persoane?

Încredere:
Cetățenii pot avea încredere în entitățile responsabile de agregarea și stocarea datelor lor? De exemplu, Cloud-ul poate fi considerat un sistem central de informații în care accesul la date este de obicei controlat de firma care deține infrastructura. Cetățenii pot avea încredere în aceasta firma?

Probleme sociale:
Locuitorii sunt din ce în ce mai implicați în dezvoltarea localităților. De exemplu, există inițiative de colaborare în care oamenii se reunesc și ajută la transformarea digitală a localității prin promovarea colectării selective, bugetare participativă, car-sharing, semnătură electronică, utilizarea tehnologiei mobile, etc. Digitalizarea și senzorizarea (cu toate procesele automate și tehnologia sofisticată) poate crea un fel de deconectare între oameni și comune/orașe/județ? Inevitabil apare si problema educației si a decalajului digital. O persoană obișnuită este suficient de instruită pentru a utiliza și a înțelege toate aceste sisteme?

Control centralizat:
Odată cu implementarea digitalizării, a sonorizării infrastructurilor și prin integrarea datelor, administrația publică se îndreaptă către o schemă de control centralizat, în care toate serviciile sunt agregate progresiv, pentru a fi gestionate de un sistem central imens. Acest lucru se traduce prin controlul complet din partea autorităților, care poate fi considerat și interpretat ca acțiuni prin care se poate urmări ilegal activitatea locuitorilor sau pentru a invada confidențialitatea cuiva. Acest lucru este legat de problemele de încredere și confidențialitate menționate anterior.

Costurile suportate pentru modernizarea orașelor actuale:
Cât de scumpă va fi trecerea la comunități inteligente? Întrucât senzorizarea și digitalizarea infrastructurilor depinde în mare măsură de comunicații, baze de date și alte infrastructuri, va fi cu siguranță foarte scump să realizăm și șa actualizăm toate sistemele inteligente.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

comunitate inteligenta Internetul Obiectelor orase inteligenta Smart City
Constantin Furdu

Alte stiri de interes