Probleme la NASA – A pierdut contactul cu elicopterul său Ingenuity de pe Marte

Elicopterul Ingenuity
Elicopterul Ingenuity

NASA a pierdut contactul cu micul său elicopter Ingenuity de pe Marte, chiar în momentul în care acesta efectua cel de-al 72-lea său zbor, a anunţat agenţia spaţială americană, precizând că se caută o modalitate de a restabili comunicarea, relatează agenţia Belga.

Elicopterul, care seamănă cu o dronă mai mare, a devenit în 2021 prima navă motorizată care a zburat pe o altă planetă. Acesta a ajuns pe Marte împreună cu roverul Perseverance, care acţionează ca un releu pentru a transmite date între elicopter şi Pământ.

Ingenuity a atins într-adevăr o altitudine de 12 metri în timpul zborului său de joi, a explicat NASA într-un mesaj publicat vineri seara. Dar “în timpul coborârii sale, comunicaţiile dintre elicopter şi rover s-au încheiat mai devreme, înainte de aterizare”, a precizat NASA.

Echipele care se ocupă de elicopter “analizează datele disponibile şi iau în considerare următorii paşi pentru a restabili comunicarea cu elicopterul”, a adăugat agenţia spaţială americană.

Zborul fusese planificat pentru “a verifica sistemele elicopterului, după ce a aterizat mai devreme decât era prevăzut în timpul zborului precedent”, a arătat agenţia spaţială.

Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, care se ocupă de nava spaţială, a anunţat de asemenea că roverul Perseverance nu poate vedea în prezent Ingenuity, dar că echipele sale “ar putea lua în considerare posibilitatea de a se apropia pentru o inspecţie vizuală”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

elicopterul ingenuitynasarover perseverancezbor spre marte
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes