Procentul testelor de secvenţiere pozitive pentru Delta a fost de 89%. Gheorghiţă: Suntem într-o etapă de la transmitere sporadică către transmitere comunitară

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că procentul testelor de secvenţiere pozitive pentru tulpina Delta a fost de 89 la sută în săptămâna 30, precizând că suntem într-o etapă de la transmitere sporadică către transmitere comunitară.

Valeriu Gheorghiţă a declarat, vineri seara, în Vama Veche, că situaţia epidemiologică în România este una stabilă, dar că este evident că ţara noastră înregistrează o creştere lentă şi progresivă a numărului de cazuri.

“Este important să înţelegem că ne dorim să avem cât mai multe oportunităţi de vaccinare în această perioadă pentru oameni, este perioada de concedii, este perioada de vară. Avem o situaţie epidemiologică încă una bună şi stabilă şi cred că este perioada oportună prin care noi putem să ne protejăm mai bine pe noi şi pe cei din jurul nostru. Este cât se poate de evident că România înregistrează o creştere a numărului de cazuri, este o creştere lentă, dar progresivă aş putea spune. Ne uităm la ce se întâmplă în restul ţărilor europene, acolo unde creşterea este exponenţială, nu avem motive să credem că în perioada următoare situaţia se va îmbunătăţi în condiţiile în care varianta Delta vedem a devenit dominantă la nivel european, are tendinţa de a deveni dominantă şi în România şi alternativa de testare periodică să fim foarte serioşi nu este una care să ne ferească faţă de posibilitatea de a ne îmbolnăvi”, a transmis Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat că vaccinuri cu schema completă reduc riscul de spitalizare şi de a face o formă gravă de boală.

Vaccinurile actuale, cu schema completă, aduc beneficii importante, beneficii de peste 90% în ceea ce priveşte riscul de spitalizare, riscul de evoluţie către o formă gravă de boală şi riscul de evoluţie către deces. Este foarte important să înţelegem beneficiile vaccinării şi să alegem să ne vaccinăm acum, altfel, persoanele care sunt neimunizate, care nu au istoric de trecere prin boală, care nu s-au vaccinat, au cel mai mare risc de a se îmbolnăvi în perioada următoare când estimăm că vom avea o transmitere comunitară crescută şi în mod deosebit aceasta fiind legată de varianta Delta”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Cazuri cu transmitere comunitară

El a precizat că în săptămâna 30 procentul testelor de secvenţiere pozitive pentru varianta Delta a fost de 89 la sută din totalul secvenţierilor efectuate:

În ultimele nouă săptămâni procentul cazurilor generate de varianta Delta din totalul celor care au fost cauzate de variante virale de îngrijorare a crescut de aproape nouă ori ceea ce e un lucru este un lucru extrem de important şi avem nevoie de această supraveghere epidemiologică prin secvenţiere doar în săptămâna 30 procentul testelor de secvenţiere pozitive pentru varianta Delta a fost de 89 la sută din totalul secvenţierilor efectuate în săptămâna respectivă ceea ce ne arată că avem în continuare aproximativ 35% din cazurile confirmate cu variantă Delta, care nu au legătură epidemiologică, ca atare aceastea sunt cu siguranţă cazuri cu transmitere comunitară. Suntem într-o etapă de la transmitere sporadică către transmitere comunitară, lucru care sigur dacă nu facem la acest moment ceva suplimentar şi aici mă refer la respectarea măsurilor de prevenţie şi la vaccinare este foarte probabil ca în perioada următoare să înregistrăm evident o creştere a numărului de cazuri”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

transmitere varianta delta valeriu gheorghita varianta delta varianta delta romania
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes