Produsele fără fum – o alternativă la continuarea fumatului

vape
vape

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, în prezent, există aproximativ 1,1 miliarde de fumători în lume şi că acest număr nu se va schimba foarte mult până în 2025, conform raportului global OMS privind tendinţele în materie de prevalenţă a fumatului de tutun 2000-2005, 2018.

Cea mai bună alegere pe care o poate face orice fumător este să renunţe complet la tutun şi nicotină. Adevărul este însă că nu mulţi reuşesc să o facă. Adulţii care altfel ar continua să fumeze merită alternative mai bune, fără fum, create cu ajutorul ştiinţei şi inovaţiei.

Acestea se bazează pe eliminarea arderii tutunului, care este înlocuită cu încălzirea acestuia la temperaturi mult mai mici. Această temperatură este suficientă pentru a elibera nicotina, fără a arde tutunul, ceea ce reduce semnificativ nivelurile substanţelor toxice emise.

Cadrul de reglementare ar trebui să le permită fumătorilor adulţi accesul la informaţii corecte, care să nu-i inducă în eroare şi să le faciliteze în acelaşi timp trecerea la alternativele fără fum. În plus, aceste informaţii i-ar ajuta să cunoască diferenţa dintre alternativele fără fum şi ţigări. Alternativele fără fum nu sunt lipsite de riscuri şi conţin nicotină, care provoacă dependenţă, însă eacestea sunt o alegere mai bună decât continuarea fumatului dacă sunt fundamentate ştiinţific şi produse conform măsurilor corespunzătoare de control al siguranţei şi calităţii.

În prezent, anumite guverne restricţionează accesul la informaţii despre astfel de produse. Totodată, anumite organizaţii care susţin măsuri stricte de control al tutunului refuză să ia în considerare inovaţiile realizate de industria tutunului. Alternativele viabile pot fi utile pentru a complementa, măsurile existente pentru renunţarea la fumat şi prevenirea acestuia. Informarea incorectă, restricţionarea informaţiei sau chiar informarea eronată cu bună ştiinţă sunt factori care pot duce la o multitudine de păreri greşite despre potenţialul alternativelor fără fum de a reduce riscurile asociate fumatului.

E foarte simplu şi clar – deoarece nu ard tutunul, produsele fără fum, precum produsele din tutun încălzit, ţigările electronice şi tutunul snus, nu produc fum. Produsele din tutun încălzit generează un aerosol care conţine nicotină. Ele încălzesc tutunul la temperaturi suficient de ridicate pentru a elibera nicotina şi aromele tutunului, dar împiedică arderea acestuia. Ţigările electronice (cunoscute ca vapes, produse de vapat sau sisteme electronice de livrare a nicotinei) încălzesc un lichid care conţine nicotină şi arome. Se produce astfel un aerosol, denumit de unii vapor, de aici şi termenul de vaping.

*

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

alternativa fumateliminare ardere tutunfara nicotinatigari fara fum
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes