Prognoza meteo ANM luna iulie – Anunțul meteorologilor începând de miercuri

Elena Mateescu, directorul ANM, a anunțat că în luna iulie vom avea parte de vreme caldă, caniculară, furtuni și căderi de grindină.

Prognoza meteo ANM pentru luna iulie

ANM estimează că temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale din această perioadă, iar indicele de disconfort termic va depăși 80 de unități. De asemenea, din a doua săptămână a „lunii lui cuptor” își vor face simțită prezența precipitațiile abundente.

”Cu siguranţă vom vorbi şi de indicele de disconfort termic accentuat, pentru că valorile de temperaturi în creştere, asociate şi cu umezeală sporită în atmosferă, generează atingerea şi depăşirea acelor 80 de unităţi de care tot vorbim atunci când încep primele zile de caniculă în ţară.

Nu trebuie să neglijăm nici acele furtuni de vară, pentru că în condiţiile în care vom avea temperaturi în creştere de la o zi la alta şi coroborate cu acest raport de umezeală sporit este posibil să vorbim mai des de furtuni, vijelii şi căderi de grindină. Chiar şi în perioada următoare! Iar dacă perioada 20 iunie – 6 iulie va fi caracterizată în general de temperaturi peste normalul climatologic al acestei săptămâni, cu cele mai ridicate abateri pozitive în partea de sud a ţării, următoarea săptămână, 6-13 iulie, în luna lui cuptor, aduce în atenţia noastră tendinţa spre excedent în cea mai mare parte a ţării din perspectiva regimului de precipitaţii, exceptând doar sud estul şi ţării. Adică vin ploi din nou, acele ploi de vară, cu toată gama de fenomene meteo specifice anotimpului în care ne aflăm”, a declarat Elena Mateescu la DC News.

Prognoza meteo ANM pentru luna iulie

Potrivit directorului ANM, în luna iunie s-au înregistrat un număr record de avertizări nowcasting de tip Cod Roşu.

”Trebuie să ne obişnuim cu aceste extreme climatice. Începând din 2000 şi până în prezent, sunt din ce în ce mai evidente. O altă evidență este reprezentată de numărul de avertizări emis de ANM în luna iunie. Mă refer la avertizările de tip nowcasting de tip Cod Roşu, în număr de 81 de astfel de tipuri de avertizări de vreme severă imediată, depăşind recordul înregistrat în 2019 – 79 pe întreg anul. Numai într-o lună am emis mai multe avertizări decât într-un an întreg, ceea ce pune în evidenţă frecvenţa şi intensitatea acestor tipuri de fenomene.

De la începutul anului şi până în prezent, am emis peste 1600 de astfel de avertizări. În 2012, emiteam în jur de 1700. La opt ani distanţă, numărul acestora confirmă creşterea în timp a acestor tipuri de fenomene, dar mai ales intensitatea şi violența acestor tipuri de fenomene pentru că precipitaţiile căzute în luna iunie, pe secvenţe scurte de timp, au fost cele care au generat situaţiile de natură hidrologică”, a spus mai precizat Elena Mateescu.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

prognoza meteo Prognoza meteo ANM pentru luna iulie prognoza vremii vremea in iulie
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes