marți, 25 februarie 2020 - 11:04
Eveniment

Prognoza meteo pe trei luni. Cum va fi vremea de Craciun si de Anul Nou

Prognoza meteo pe trei luni, pentru intervalul octombrie – decembrie, emisa de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), indica temperaturi peste medie in sudul si vestul tarii, in special in urmatoarele doua luni. In ceea ce priveste precipitatiile, acestea vor avea tendinte excedentare in unele zone, mai ales in decembrie, cand acestea s-ar putea transforma si in lapovita sau ninsoare, aparitia acestor fenomene fiind favorizata si de temperaturile scazute aferente ultimei luni ale anului.

Estimarile sezoniere emise de ANM sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de circa 60%. Prognoza include distributia temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii.

Conform ANM, in octombrie, temperatura medie va avea valori peste normalul climatologic, de 9,6 grade Celsius, in sud, sud-est si local in vest si apropiate de normal in restul tarii.

Precipitatiile totale lunare vor fi in general apropiate de mediile multianuale, exceptand regiunile centrale, vestice si estice, unde local acestea vor avea o tendinta spre excedent. Media multianuala a precipitatiilor pentru luna octombrie este de 43,5 l/mp.

Temperaturile medii se vor situa, in noiembrie, peste normalul climatologic in sud, sud-est si local in vest si vor fi apropiate de normal in restul tarii. Media temperaturilor pentru noiembrie este de 3,8 grade C.

Cantitatile totale lunare se vor situa in general in limite normale in cea mai mare parte a teritoriului, local excedentare in regiunile centrale, media precipitatiilor aferente acestei luni fiind de 41,5 l/mp.

Temperaturile medii lunare ale aerului vor fi cuprinse in limite apropiate de mediile multianuale in majoritatea regiunilor, local mai ridicate decat acestea in sud-estul tarii. La nivelul lunii decembrie, media climatologica anuala este de -0,8 grade C.

Precipitatiile totale lunare vor fi local excedentare in regiunile centrale si sudice si apropiate de mediile climatologice in restul teritoriului. Media multianuala lunara a precipitatiilor pentru decembrie este de 44,8 l/mp.

Conform estimarii ANM, in intervalul octombrie – decembrie, cele mai ridicate temperaturi se vor inregistra in Dobrogea, iar cele mai scazute in Transilvania.

„Anul acesta, va fi o temperatură mai mare decât anul trecut. La anul, inevitabil, dacă va crește temperatura, forța uraganelor va crește, cantitatea de vapori de apă din atmosferă se va accentua. Vor fi furtuni cu 150 de km/oră. Iarna asta vor fi viscole foarte puternice, trebuie luate măsuri. Facem deducție logică: dacă și octombrie va fi mai cald, iarna aceasta va fi asemănătoare cu cea din 2012”, a declarat Ion Sandu, ANM.

OCTOMBRIE. În sudul şi vestul ţării, va fi mai cald decât ar trebui în această perioadă a anului şi multe zile senine, cu valori de peste 14 grade. Precipitaţiile vor fi normale, între 20 şi 40 l/mp, în sud, dar în execes în nordul ţării.

NOIEMBRIE. Va fi o vreme cu temperaturi mai mari decât am fost obişnuiţi pentru această lună, iar precipitaţiile vor fi mai puţine în Moldova şi în sudul Olteniei. În mod normal, în această lună, temperaturile medii sunt de până la 5 -8 grade.

Specialiștii spun că va fi cald până în decembrie, apoi ne așteaptă -20°C.

DECEMBRIE. Însă specialiştii Ministerului Energiei se pregătesc de iarnă grea. Dispeceratul Energetic Naţional se aşteaptă ca această iarnă să fie consumuri-record de electricitate şi de gaze naturale, ca anul trecut, când au fost temperaturi de minus 15-20 de grade, înregistrate pentru o perioadă de 7-10 zile.

 

Alte știri de interes

Echipamente combatere coronavirus – Anunțul ministrului Cîțu

Mihnea Tudor

Vremea în februarie 2020 – ce ne așteaptă

Mihnea Tudor

Coronavirus în România – Rezultatul analizelor profesoarei suspectate, internată la Matei Balș

Mihnea Tudor

Șoferi, AMENZI uriașe dacă nu deszăpeziți mașina

Mihnea Tudor

Linie specială de acces pe aeroporturi pentru pasagerii care vin din China

Mihnea Tudor

LOTO 6/49, Joker, 5/40 | Numere câștigătoare duminică, 26 ianuarie 2020

Mihnea Tudor

Abuzul de BORMAȘINĂ te lasă cu portofelul gol. Amenzi pentru vecinii gălăgioși

Mihnea Tudor

DAN ANDREI ALDEA a murit

Mihnea Tudor

Revelion la Biblioteca Națională. Sala Atrium, vandalizată. Ministrul trimite corpul de control

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »