Parlament, președinție

Proiect de lege, adoptat: Cei care se simt vătămaţi prin Legea carantinării pot apela la instanţă

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, în calitate de prim for seizat, un proiect de lege prin care orice persoană care se consideră vătămată într-un drept sau interes legitim printr-un act administrativ individual emis poate introduce, în termen de maximum 24 de ore de la data comunicării deciziei direcţiei de sănătate publică, acţiune la judecătorie. Iniţiativa legislativă a fost adoptată cu 277 de voturi „pentru”, niciun vot împotrivă şi o abţinere.

Conform propunerii de lege „orice persoană care se consideră vătămată într-un drept sau interes legitim printr-un act administrativ individual emis potrivit art.8 alin. (3) poate introduce, în termen de cel mult 24 de ore de la data comunicării deciziei direcţiei de sănătate publică, acţiune la judecătorie”. În plus, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) se pronunţă în complet de 5 judecători constituit în cadrul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, în termen de 5 zile de la sesizare, prin hotărâre definitivă.

Articolul 8, alineatul 3, „izolarea persoanelor prevăzute la alin. (1) se instituie cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestuia, în condiţiile alin. (6), atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, stabilită conform alin. (2) (care se referă la lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora – n.r.), în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore”.

De asemenea, „izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive”, arată alineatul 1 de la articolul 8.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege iniţiat de senatorul PSD Robert Cazanciuc, liderul senatorilor PNL Daniel Fenechiu, senatorul USR George Dircă şi senatorul UDMR Cseke Attila în calitate de prim for sesizat, decizional pe propunerea legislativă fiind Senatul.

Alte știri de interes

Viza de lungă şedere pentru detaşare | Lege aprobată de Klaus Iohannis

Gloria Pascu

Iohannis: Nu ar fi existat se pare bani pentru majorarea pensiilor nici în condiţiile în care nu am fi avut această epidemie şi criză economică. E regretabil că PSD nu a înţeles nimic de aici şi continuă să dea impresia că s-ar fi putut mai mult

Mihnea Tudor

Proiect de lege: Schimbări fundamentale pentru alegerile parlamentare de pe 6 decembrie

Saghin Cristian

USR a depus un proiect de lege prin care votul Diasporei la parlamentare se desfăşoară timp de două zile

Mihnea Tudor

PSD a reintrodus, printr-un amendament, creşterea pensiilor cu 40% şi mărirea salariilor profesorilor în acest an şi nu din 2021, aşa cum a propus Guvernul

Mihnea Tudor

O lege CRUNTĂ votată de PSD, PMP și UDMR desființează sute de firme care fac comerț cu motorină. Biriș: Lege cu dedicație

Mihnea Tudor

Iohannis: Țara noastră a controlat epidemia, ”până când PSD a tărăgănat adoptarea legii carantinei”.

Mihnea Tudor

Șerban Nicolae și-a dat demisia de la șefia Comisiei Juridice a Senatului

Saghin Cristian

Dezastru pentru PSD, iar Alfred Simonis critică pe toată lumea: Parlamentari cumpărați la bucată

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »