Majoritatea amendamentelor adoptate de Senat au fost ale grupurilor PNL şi PSD.
Potrivit proiectului Guvernului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.
Conform actului normativ, dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.
În cazul femeilor, concediul pentru creşterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni).
Totodată, se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26 – 30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 – 35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.
Potrivit unui amendament adoptat al grupurilor PSD şi PNL, contribuabilii sistemului public de pensii sunt şi persoanele care desfăşoară activitate în calitate de prestator casnic şi care datorează contribuţia de asigurări sociale.
Alt amendament adoptat în Comisii şi însuşit de plen stabileşte că sunt considerate ca fiind încadrate în locuri de muncă în condiţii deosebite persoanele care îşi desfăşoară activitatea în serviciile de anatomie patologică şi prosecturi ale spitalelor, personalul disciplinelor universitare de anatomie, de histologie, de anatomie patologică şi al catedrei de biologie celulară precum şi activitatea de anatomie patologică şi prosectură din instituţiile de medicină legală, personalul profesionist operativ de intervenţie, care acordă asistenţă publică medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat în echipă, cu statut civil, din cadrul instituţiilor şi structurilor care compun Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat, cu excepţia compartimentelor de primire a urgenţelor.
Senatorii USR Ştefan Pălărie şi Irineu Darău şi-au exprimat nemulţumirea pentru eliminarea, în plen, din raportul Comisiilor de specialitate, a unor amendamente admise, “printr-o procedură inovativă care contravine Regulamentului Senatului”.
Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, a subliniat că “legea aduce dreptate în sistemul de pensii” şi creşteri pentru majoritatea pensionarilor.
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a acceptat că actul normativ votat nu este “cea mai bună variantă posibilă, dar este un pas înainte, datorită faptului că rezolvă anumite inechităţi”.
Senatorul USR Ştefan Pălărie a atras atenţia că legea a fost dezbătută într-un timp foarte scurt şi a menţionat că pensii majorate cu 40% vor fi posibile doar prin mărirea taxelor şi impozitelor.
Comenteaza cu profilul facebook